İsrail'in 'zorla besleme' yasası

İsrail'in 'zorla besleme' yasası

Hamas, İsrail mahkemesinin açlık grevi yapan Filistinli tutukluların zorla beslenmesi kararına yapılan itirazı reddetmesini kınadı.

Hamas, İsrail mahkemesinin açlık grevi yapan Filistinli tutukluların zorla beslenmesi kararına yapılan itirazı reddetmesini kınadı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin, açlık grevi yapan tutuklulara zorla gıda verilmesi kararına yapılan itirazı reddetmesi kınanarak, "Bu zalimce bir karar, insan haklarına karşı daha önce görülmemiş bir ihlaldir." denildi.

Ayrıca "Bu, tüm uluslararası insan haklarına karşı bir saldırı ve meydan okumadır." ifadelerine yer verilen açıklamada, insan haklarıyla ilgili kurum ve kuruluşlara Filistinli tutukluların güvenliği konusunda sorumluluk alma çağrısı yapıldı.

İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinin geçen pazar günü, açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara zorla gıda verilmesi kararına yapılan itirazı reddettiği bildirilmişti.

İsrail parlamentosu Knesset, geçen yıl açlık grevi yapan Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasayı onaylamış, karar Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler, İsrail'in mahkumlara yönelik ihlallerini ve "idari tutukluluk" politikasını protesto için açlık grevi yapıyor.

"İdari tutukluluk" adı verilen uygulamaya göre, Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

 


AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.