İsrail'in yeni yerleşimlerine tepki

İsrail'in yeni yerleşimlerine tepki

İsrail, Batı Şeria'da 450 yeni yerleşim biriminin inşası için ihale kararı aldı. Beyaz Saray, 'derin endişe' duyduğunu açıkladı.

İsrail 17 Mart'ta erken seçime giderken, Netahyanu hükümeti Batı Şeria'da 450 yeni yerleşim biriminin inşası için ihale ilanı yayınladı. Gelişme bölgede yeni bir gerilime yol açtı. 

Beyaz Saray 'derin endişeli'

ABD yönetimi, İsrail Hükümeti'nin 450 yeni yerleşim birimiyle ilgili kararı için 'derin endişe' duyduğunu dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu adımın ve İsrail'in Filistin 1967 topraklarında devam ettirdiği yerleşim politikasının İsrail-Filistin barış müzakerelerindeki çabaları boşa çıkartacağını ifade etti.

Earnest, "Böyle bir açıklama onların sadece daha da yalnızlaşmasına yarar. Bu tür ihaleler açmak, İsrail'in güvenliğini güçlendirmeye hiçbir katkı sağlamaz, refahını artırmaz ve barış davasını ileriye götürmez, tam tersini yapar. İki devletli bir çözümü içeren türden bir barış anlaşmasını sağlama yeteneğine zarar verecek" ifadesini kullandı.

‘Yerleşimler gayrimeşru’

Avrupa Birliği de İsrail'den geri adım atmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, "İlan edilen yerleşim ihaleleri uygulanırsa iki devletli çözümün uygulanabilirliğini daha fazla tehlikeye atacaktır. Yerleşimler uluslararası hukukta gayrimeşrudur ve barışa engeldir. İsrail bu kararları geri almalıdır ve böylece yerleşimleri genişletmeye son vermelidir" denildi.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.