İsrail'in yaptığı şey 'savaş suçu' işlemek

İsrail'in yaptığı şey 'savaş suçu' işlemek

Yasalara uymamakla suçladığı Filistinlileri aileleri ile birlikte topluca cezalandırarak ikamet hakkını iptal eden İsrail, savaş suçu işliyor. İsrail 1967 yılından bu yana 15 bin Filistinlinin ikamet iznini iptal etti.

İsrail yasalara uymamakla suçladığı Filistinlileri aileleri ile birlikte topluca cezalandırarak ikamet izinlerini iptal ediyor. İsrail işgali başlattığı 1967 yılından bu yana 15 bin Filistinlinin ikamet iznini iptal ederek kendi topraklarında yabancı gibi yaşamaya veya göçe mecbur etti. İsrail ikamet izinlerini iptal ederken devlete sadakatsizlikle suçlaması yöneltiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin Direktörü Ömer Şakir, Uluslararası hukuk nezdinde, bir işgal gücünün halkı zorla yerinden çıkarmasının açıkça yasak olduğunu kaydetti.

ÖZ YURDUNDA YABANCI GİBİ

İkamet izinlerinin iptali, Filistinlilerin Kudüs’ü terk etmesiyle sonuçlanıyor. Konuyla ilgili rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal altındaki topraklardan sınırdışı etmenin veya zorla naklin Uluslararası Hukuk’a göre savaş suçu teşkil ettiğini kaydetti. Rapor, Kudüs’te yaşama izinleri iptal edilen sekiz vaka incelenerek hazırlandı. Tel Aviv, Kudüs’te Yahudi nüfusunu artırırken Filistinlilerin sayısını azaltan bir master plan yürütüyor. Rapora göre ikametlerin iptali,onlarca yıldır yasadışı yerleşimlerin genişlemesi, evlerin yıkılması ve inşaat izinlerinin kısıtlanması nedeniyle Doğu Kudüs’te Filistin nüfusu baskı altında kalırken Yahudi yerleşimler hızla arttı. Örgütün Ortadoğu direktörü Sarah Leah, İsrail yetkililerin Filistinlileri kendi evlerinde yabancı gibi yaşamaya zorladığını kaydetti.

YERİNDEN KIMILDAYANA SÜRGÜN

Filistinlilerin ikamet güvenliğini riske atmamalarının tek yolu ise seyahat özgürlüğünden vazgeçmeleri. İş veya öğrenim için yurtdışına çıkmamaları, düğün, hasta ziyareti veya cenazeye katılmak için yanlış semte girmemeleri ya da başka bir ülkede ikamet izni almamaları gerekiyor. Sınırdışı edilmekten kurtulamanın diğer yolu ise İsrail vatandaşlığına başvurmak. Ancak Filistinli çoğunluk, işgal gücüne sadakat gerektiren bu yolu seçmiyor. 2003 yılından beri Kudüs’te 330 bin Filistinliden 15 bini vatandaşlık başvurusunda bulunurken işgal gücü İsrail bunların sadece 6 binini kabul etti. 

Gazze’ye saldırı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyine iki hava saldırısı düzenledi. Jerusalem Post gazetesi, saldırıda ABD’den yeni alınan F-35 tipi savaş uçaklarının kullanıldığını yazdı. Gazze’deki Şifa Hastanesi Hasta Kabul ve Acil Servis Bölümü Sorumlusu Eymen es-Sahbani, yazılı açıklamasında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği iki ayrı saldırıda 3 Filistinlinin yaralandığını belirtti. Sahbani, yaralılardan başına şarapnel parçası isabet eden bir Filistinlinin durumunun ağır olduğunu ifade etti. Görgü tanıkları da İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının, Gazze’nin kuzeyindeki bazı tarım arazilerine iki roket saldırısı düzenlediğini ve bölgedeki çevre binalarda maddi hasarın olduğunu kaydetti.

SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yazılı açıklamasında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıyı kınayarak, “Siyonist barbarca saldırının Gazze’de direnişin mevzilerini kasten hedef alması, düşmanın sonuçlarına katlanacağı tehlikeli bir ihlaldir.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Gazze’nin işgal güçlerinin silahlarını test edeceği bir saha olmasına izin verilmeyeceği kaydedildi. Bu arada İsrail Kanal 2 televizyonu, Gazze sınırında yer alan, İsrail’in güneyindeki Askalan kentine bir roket düştüğünü duyurdu. Haberde, roketin açık bir alana düştüğü ve herhangi bir can kaybı ya da yaralanmaya neden olmadığı ifade edildi.


Yahudi yerleşimciler araçları yaktı

Yahudi yerleşimciler İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’da yer alan Ramallah kenti yakınlarında Filistinlilere ait üç aracı ateşe verdi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Ramallah yakınlarındaki Um Safa köyüne gelen bir grup Yahudi yerleşimci, üç aracı kundakladı. Filistinlilere ait araçların tamamen yanarak kullanılmaz hale geldiği belirtildi. Olayın ardından köydeki Filistinli gençlerin İsrail askerleri ile yerleşimcilere taş ve şişe atması üzerine bir süre arbede yaşandığı kaydedildi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da 400 bin, Doğu Kudüs’te 200 bin civarında yasadışı Yahudi yerleşimci bulunuyor. Öte yandan İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde 27 Filistinliyi “terör eylemlerine karıştıkları” iddiasıyla gözaltına alındı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.