İsrail'in tamponla işgal planı

İsrail'in tamponla işgal planı

İsrail, ABD'nin de desteğiyle Nusra ve IŞİD'i bahane ederek Suriye sınırında iki tampon bölge oluşturuyor.

Zeynep Gül'ün haberi:

İlki güneydeki Ürdün sınırında, 45 km uzunluğunda ve 75 km genişliğinde. İkincisi Golan sınırında, 60 km uzunluğunda ve 30 km genişliğinde.

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Suriye barış konferansının ilk tur görüşmelerindeki hayal kırıklığının yankısı sürerken ABD ve İsrail destekli yeni Suriye planının da şekillendiği ileri sürüldü. İsrail'in istihbarat kaynaklarına yakınlığı ile bilinen Debkafile sitesinin iddiasına göre, Suriye-Ürdün ve Suriye İsral sınırlarında oluşturulması planlanan iki ayrı tampon bölge için çalışmalar tamamlandı.

Habere göre, geçen hafta Şam politikasında 3 yıldır izlediği 'tafarsızlık stratejisini' terketme sinyalleri veren Tel Aviv, ABD'nin de desteğiyle El Kaide bağlantılı Nusra ve Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi muhalif unusurları bahane ederek Suriye sınırında iki tampon bölge oluşturuyor. Haberde, 'Tampon bölgelerden ilki güneydeki İsrail-Ürdün sınırında yer alacak. Bu bölge 45 km uzunluğunda ve 75 km genişliğinde. İkincisi ise kuzeyde, İsrail'in Suriye tarafında kalan Golan sınırında. Bu bölge de 60 km uzunluğunda ve 30 km genişliğindeki bir alanı kapsıyor' denildi.

İKİ TAMPON BİRLEŞTİRİLECEK

İlk tampon bölgesi ile ilgili tek dezavantaj, bu alanın Suriye krizi dışında kalmayı tercih ederek Esed rejimine karşı gelmekten kaçınan 180 bin aşiret üyesinin yaşadığı dağınık 120 köy ile komşu olması. Debkafile'a konuşan uzmanlara göre, burada yaşayanlar kendi istekleri ile Amerika destekli muhalif gruplara katılırsa bu tampon bölgesi stratejik önem kazanacak ve Suriye'nin güneyindeki bu 'güvenli tampon alanı' El kaide ve Esed güçlerine karşı koyan kuvvetli bir askeri bölge haline gelecek.

Haberde, ABD ve İsrail'in nihai olarak bu güvenli iki tampon bölgesini birleştirmeyi ve kendilerince dseteklenen muhalif gruplarca bu bölgeyi korumayı hedefledikleri kaydedildi.

10 ayda hazırladılar

Tampon bölgeler ABD, İsrail ve Ürdün'ün desteklediği muhalif grupların kontrolüne verilecek. Böylece Esed ve El Kaide bağlantılı gruplardan korunan güvenli sınır bölgeleri oluşturulacak. Tampon bölge planı, ilk olarak 2013 Nisan'ında Ürdün'ün Suriye sınırında bulunan Mafrak Hava Üssü'nde özel 15 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesiyle başladı ve planın 10 ay gibi kısa sürede hazır hale geldiği belirtiliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.