İsrail'in şiddetine sessiz kalamazdık

İsrail'in şiddetine sessiz kalamazdık

Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Salgado, "İsrail ile ikili ve ekonomik düzeyde ilişkilerimiz çok iyi ancak bu durum Gazze'de özellikle sivilleri hedef alan şiddete sessiz kalmamıza neden olamaz" dedi.

Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, "İsrail ile ikili ve ekonomik düzeyde ilişkilerimiz çok iyi ancak bu durum, Gazze'de özellikle sivilleri hedef alan şiddete sessiz kalmamıza neden olamaz" dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Salgado,Gazze'de yaşananlardan derin endişe ve üzüntü duyduklarını dile getirerek, istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdıkları İsrail'deki büyükelçilerinin ilerleyen günlerde Tel Aviv'e geri döneceğini söyledi.
 
Salgado, bir an önce ateşkes sağlanması için BM, ABD, Mısır, Katar ve Türkiye'nin çabalarının devam ettiğini hatırlatarak, "Biz, Brezilya olarak, bir an önce ateşkes sağlanması ve Filistin halkının acılarının bitmesi için gösterilen her türlü çabayı destekliyoruz" ifadesini kullandı. 
 
 Salgado, şöyle devam etti:
 
 "İsrail ile ikili ve ekonomik düzeyde ilişkilerimiz çok iyi ancak bu durum Gazze'de özellikle sivilleri hedef alan şiddete sessiz kalmamıza neden olamaz. İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu fikrine katılıyoruz ancak verilere bakıldığında İsrail'in orantısız güç kullandığını görüyoruz ve bunu kınıyoruz. Gazze'de ölenlerin yüzde 80-90'ı sivil halk ve onların İsrail'e karşı herhangi bir öfkesi yok. Çocuklar, kadınlar öldürüldü, hastaneler, okullar vuruldu ve hiçbir şey bu korkunç öfkeyi ve şiddeti haklı çıkaramaz."
 
Hem İsrail'in hem Hamas'ın uyguladığı şiddeti kınadıklarını söyleyen Salgado, "Ancak rakamlara bakıldığında Filistin'de ölenlerin sayısı İsrail'dekilerden çok fazla ve Filistinlilerin evleri, Gazze'nin alt yapısı tahrip edildi ve bizim asıl endişemiz bu" şeklinde konuştu. 
 
Salgado, diyalog ve politik çözümden yana olduklarını belirterek, "Brezilya her zaman iki devletli çözümü, uyumlu ve ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilen bir Filistin devletinin kurulmasını desteklemiştir. Bu bizim tutumumuz ve hiçbir zaman da değişmedi. Her iki taraf da birbiriyle barış içinde yaşamayı öğrenmeli" ifadelerini kullandı. 
 
Brezilya'nın büyükelçisini İsrail'den çekmesinin bu ülke tarafından hoş karşılanmadığını anımsatan Salgado, şöyle devam etti:
 
"Brezilya dünyada bütün ülkelerle ilişkileri olan 11 ülkeden birisi Bizim tutumumuz çok net. Biz siyasi çözümden yanayız ve aşırı, orantısız güç kullanımına karşıyız."
 
 Şili, Peru ve El Salvador'un ardından Brezilya ve Ekvador da İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeniyle Tel Aviv'deki büyükelçilerini geri çağırdıklarını açıklamışlardı. İsrail, Latin ülkelerinin bu kararını, "derin hayal kırıklığı" olarak nitelendirmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.