İsrail'in saldırıları protesto edildi

İsrail'in saldırıları protesto edildi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, İspanya'nın Madrid ve Barcelona kentlerinde ve Brüksel'de düzenlenen protestolarla kınandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, İspanya'nın Madrid ve Barcelona kentlerinde düzenlenen protestolarla kınandı.
 
Başkent Madrid'de "Filistin ile Dayanışma Platformu"nun çağrısıyla düzenlenen gösteride, İsrail'e saldırılarını sona erdirmesi çağrısı yapıldı. Gösteride, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına inşa ettiği duvarla ilgili Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararın 9 Temmuz'da 10. yıl dönümü olmasına atıf yapan bir manifesto okundu. Manifestoda, "Bu tarihi kararın uygulanması, AB ile İsrail arasındaki ortaklık anlaşmasının dondurulması, her türlü askeri ve polisi işbirliğinin iptal edilmesi, İsrail'de iş yapan İspanyol şirketlerinin birer savaş suçlusu haline gelmemek için bu ülkedeki tüm faaliyetlerini durdurması" istendi.
 
Barcelona'da ise sivil toplum kuruluşu "Filistin yanlısı kolektif" ile muhalefetteki Yeşiller ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) partilerinin çağrısıyla gösteri düzenlendi. Kent merkezindeki Sant Jaume Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kişi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınayıp, taraflar arasında ateşkes sağlanması için Katalonya özerk yönetim hükümetinin de İsrail ile işbirliği yapmasını istedi. 
 
Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin'e seyahat etmeyi düşünen İspanyol vatandaşları için bölgeyle ilgili uyarı mesajları yayımladı.
 
Brüksel'de protesto
 
İsrail'in saldırıları, Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nun önünde toplanan bir grup tarafından protesto edildi.
 
Yoğun yağmur altında toplanan yaklaşık 100 kişi, İsrail'in hiçbir ayrım gözetmeksizin Filistinlileri hedef almasının, çocuklar ve kadınlar dahil sivilleri katletmesinin savaş suçu olduğunu haykırdı.
 
"Terörist İsrail" ve "İsrail'e boykot" sloganları atan eylemciler, Avrupa Birliği ve Belçika hükümetinden sivil katliamına son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için çaba göstermesini istedi.
 
Bu arada Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'deki silahlı grupların İsrail'e roket saldırısını kınadı ve İsrail'in misillemesinde sivillerin katledilmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.
 
Taraflara teenni çağrısında bulunan Reynders, şiddet sarmalının ne İsrail'e ne de Filistinliler'e barış ve güvenlik getireceğini dile getirerek, derhal ateşkes sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.