İsrail'in operasyonları devam edecek

İsrail'in operasyonları devam edecek

Batı Şeria'da cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin cenazeleri toprağa verildi. İsrail Başbakanı Netanyahu, ordunun, Gazze'de Hamas'a ait hedeflere operasyonlarının devam edeceğini bildirdi.

Batı Şeria'nın El-Halil kentinde dün cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimci çocuğun cenaze törenine katılan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Başlarımız eğilecek ancak ruhumuz yıkılmayacak" dedi.
 
Üç Yahudi yerleşimcinin Kudüs yakınlarındaki Modin Mezarlığı'ndaki cenaze törenine devletin zirvesi tam kadro katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Şimon Peres, törendeki konuşmasında, "Mucize için her birimiz, yalnız başına ama hep birlikte dua ettik. Ne yazık ki onların cinayet haberi trajedisi bizi vurdu. Derin keder hepimizi sardı" dedi.
 
Peres, "Derin kökleri olan birlik içinde tarihi bir ulusuz. Hikayemiz gözyaşları ile dolu ama ruhları Tevrat’ı korudu" ifadelerini kullandı.
 
Peres, ordunun katilleri bulup cezalandıracağını belirterek "İsrail, terörü köklerinden elleriyle sıkıca çıkarıp koparana kadar devam edecektir" dedi.
 
Netanyahu'dan destek
 
İsrail Başbakanı Netanyahu da "Kişisel tecrübelerimden bildiğim ulusun seni sarması, sevdiğini kaybetmenin acısını silmez. Ama hayat insanları süpüren bir nehir gibidir" diyerek çocuklarını kaybeden ailelere "Ulusumuz sizinle ağladı, sizi kucakladı ve size eşlik etmeye devam edecek" ifadeleriyle destek verdi.
 
Netenyahu, Yahudi yerleşimcilerin cesetlerinin bulunmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kaçırma ve cinayet olayına karışanların ve olayla ilgisi bulunanların hesaba çekilmesinin görevleri olduğunu kaydetti.
 
Bu işe karışanların bulunmadan durmayacaklarını, sakinleşmeyeceklerini belirten Netanyahu, "Saklandıkları yer ne olursa olsun, eninde sonunda bulacağız. Bu yerine getireceğimiz ilk görevimizdir. İkinci olarak Hamas'ın Batı Şeria'daki militanlarını ve altyapısını vuracağız. Bu ikinci görevimizdir" ifadelerini kullandı.
 
Batı Şeria'da Hamas'a bağlı yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, kurumlarının kapatıldığı, evlerine baskın düzenlendiğini kaydeden Netanyahu, bu operasyonların devam edeceğini belirterek Gazze'de de Hamas'a karşı çalışmaların süreceğini belirtti.
 
Açıklamasında Netanyahu, "Üçüncü görevimiz Gazze'de Hamas'a operasyon düzenlemektir. Hamas, vatandaşlarımızın kaçırılmasını teşvik etmeye devam ediyor. Bunun yanında topraklarımıza atılan roket ve füzelerden Hamas sorumludur. Ordu, son günlerde Gazze'de Hamas'a ait hedeflere operasyon düzenliyor. Bu operasyonlar devam edecek, gerekirse daha da genişleyecek" ifadelerine yer verdi.
 
Öte yandan Filistinli yöneticiler, Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde, kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin dün El-Halil kentinde ölü bulunmasının ardından son gelişmeleri görüşmek üzere toplandı. 
 
Abbas toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Toplantıda 3 Yahudi yerleşimcinin dün El-Halil kentinde ölü bulunması, Batı Şeria'da süren askeri operasyonları ve bu operasyonlar kapsamında 10 Filistinlinin hayatını kaybetmesine yönelik konuları ele alacağız" dedi.
 
Toplantıya, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyeleri, Fetih Merkez Komitesi üyeleri, mütevelli heyetler ve Devlet Başkanı Abbas katıldı.
 
Operasyonlar bitmedi
 
İsrail Savunma Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada da İsrail ordusunun, 3 Yahudi yerleşimci çocuğun 12 Haziran'da kaçırılmasıyla başlayan operasyonlarda güvenlik birimlerinin ortaklaşa pek çok operasyon yaptığı belirtilerek, "Ne yazık ki 30 Haziran'da İsrail ordusu gençlerin cesetlerine ulaşmıştır" denildi.
 
 "Operasyonlar henüz bitmedi" ifadesi kullanılan açıklamada, İsrail ordusunun, kaçırma olayının şüpheli failleri Marvan Kavasma ve Amir Ebu Ayşe'yi bulmak ve Hamas terör örgütünün altyapısını zayıflatmanın görevi olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, 18 gün süren operasyonlar sırasında 419 Filistinlinin gözaltına alındığı, bunlardan 335’inin Hamas üyesi ve 12'sinin örgüt liderlerinden, tutuklananlardan 56'sının ise 2011 yılında kaçırılan İsrailli asker Gilat Şalit'e karşılık takasta serbest bırakılan mahkumlardan olduğu bilgisine yer verildi.
 
"Operasyonlarla Hamas’ın lider, eylem ve finansal kapasitesi felç edilmiştir" denilen açılamada, Hamas adına propaganda faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen "Dava üyelerinin de hedef alındığı" belirtildi.
 
Ordunun ev, araba, mağara, tünel ve çukur gibi 2 bin 218 yerde arama yaptığı, bu operasyonlarda örgüte ait ortaya çıkarılan çok sayıda silah ve 1 milyon 200 bin şekel (yaklaşık 350 bin dolar) paraya da el konulduğu bildirildi.
 
40 Hamas üyesi gözaltında
 
İsrail askerlerinin, kayıp 3 Yahudi yerleşimcinin iki gün önce ölü bulunmasından sonra Nablus ve Batı Şeria'da Hamas üyelerine düzenlediği operasyonlar kapsamında 40 Filistinlinin gözaltına alındığı bildirildi.
 
Görgü şahitlerine göre, İsrail askerleri bu sabah Nablus ve Bati Şeria'daki Filistinlilerin evlerine yaptığı baskınlarda, aralarında lider kadrosunda bulunan kişilerin de bulunduğu 40 Hamas üyesini ve aile bireylerini gözaltına aldı. 
 
Hamas milletvekili Ahmet El-Hac Ali'nin yakalanması için Bati Şeria'daki evine yapılan baskında Ali'nin evde bulunmadığı için kızının gözaltına alındığı ve arama esnasında evine zarar verildiği bildirildi.
 
Öte yandan, Kudüs'ün doğusunda bulunan Şuafat mülteci kampındaki evlerden bazılarının yıkıldığı ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
 
İsrail askerlerinin Nablus ve Bati Şeria’daki Filistinlilerin evlerine yaptığı baskına karşı çıkanlara plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı, bazı Filistinlilerin gözaltına alındığı ve bazılarının da yaralandığı kaydedildi. 
 
Filistinli Araplara saldırı
 
3 İsrailli yerleşimcinin ölümünü protesto eden İsrailliler, Batı Kudüs'te yaşayan Filistinli Araplara saldırdı.
 
Kudüs'te toplanan Yahudi göstericiler çevreden geçen Araplara saldırarak iki Filistinliyi linç etmeye kalkıştı. Göstericileri güçlükle önleyebilen İsrail polisi, iki Filistinliyi araçlara bindirerek hızla olay yerinden uzaklaştırdı.
 
Öte yandan, tramvayda seyahat eden Filistinlilere de sözlü tacizde bulunan İsrailliler, Batı Kudüs'ün Ben Yehuda Caddesi'nde "Araplara ölüm" sloganları atarak yürüyüş yaptı.
 
Yakalarında "intikam" yazısı bulunan yüzlerce İsrailli Yahudi, Netanyahu hükümetinin Filistinlilere karşı daha sert tedbirler almasını istedi.
 
Olaylarda üç İsrailli gözaltına alınırken, linç edilmekten son anda kurtulan iki Filistinli hafif şekilde yaralandı.
 
İsrail ordusundan dün akşam yapılan açıklamada, 12 Haziran'da kaybolan yerleşimcilerin cesetlerinin, El-Halil kenti yakınlarında bulunduğu belirtilmiş, gelişmeler üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu, Güvenlik Kabinesi'ni olağanüstü toplantıya çağırmıştı.
 
İsrail ordusu ayrıca, savaş uçaklarıyla pazar gününden itibaren Gazze'nin değişik yerlerine düzenlediği hava saldırılarında 34 hedefi vurduğunu açıklamıştı.
 
BMGK'da kınama
 
BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD tarafından kaleme alınan ve diğer üyeler tarafından kabul edilen basın bildirisinde, iki hafta önce Batı Şeria'nın El-Halil kentinde kaybolan ve pazartesi günü cesetleri bulunan İsrailli yerleşimcilerin öldürülmesi "en şiddetli biçimde" kınandı.
 
Kurbanların ailelerine taziye dilekleri sunulan bildiride, İsrail ve Filistin otoritelerinin birlikte çalışarak sorumluları yargı önüne çıkarmaları istendi.
 
Bildiride, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuk altındaki yükümlülüklerine bağlı kalarak, sivillerin güvenliğinin ve korunmasının sağlanması için gerekli önlemleri almaları talep edildi.  
 
BMGK bildirisinde ayrıca tüm taraflara, bölgede istikrarsızlığı artıracak ve durumun kötüleşmesine neden olacak adımlardan uzak durmaları uyarısı yapıldı. 
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da daha önce yaptığı benzer açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin öldürülmesini kınayarak taraflara itidal çağrısı yapmıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.