İsrail'in katliamına tepkiler sürüyor

İsrail'in katliamına tepkiler sürüyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları can almaya devam ederken, adeta bir katliama dönüşen saldırılar dünyanın pek çok ülkesi ve Türkiye'de protesto ediliyor.

Avustralya’nın Sydney kentinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarını kınayan binlerce kişi protesto yürüyüşü yaptı.
 
Sydney Town Hall önünde toplanan binlerce eylemci, İsrail, Amerika ve İsrail saldırılarına sessiz kalan Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Dış İşleri Bakanı Julie Bishop aleyhine sloganlar attı.
 
Filistin Sydney Eylem Grubu tarafından düzenlenen protestoda sık sık "Özgür Filistin", "Özgür Gazze", "Utan İsrail, utan Amerika" sloganları atılarak Türkiye, Lübnan, Mısır ve İran bayrakları taşındı.
 
Protestocular için caddeler kapatıldı
 
Sydney Town Hall önünde başlayan protesto gösterisinde kürsüye çıkan konuşmacılar İsrail’in Gazze’ye sürdürdüğü saldırıları kınayarak dünya devletlerine ve uluslararası kuruluşlara katliamın bir an önce durdurulması çağrısı yaptı. 
 
Göstericiler, İsrail tarafından plajda oynarken katledilen dört Filistinli çocuğun temsili cenazelerini kalabalığın önüne koyarak Filistin’deki katliama dikkat çekmeye çalıştı. Protesto esnasında kısa süreli oturma eylemleri de yapıldı.
 
Sydney’de yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı da İsrail’in saldırılarını kınamak için ellerinde Türk bayrakları ile gösteride yerini aldı. 
 
Protesto gösterisi yaklaşık 3 saat sürdü.
 
Stockholm'de bugün de protesto vardı
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları İsveç'in başkenti Stockholm'de bugün de protesto edildi.
 
İsveç Filistin Derneğinin çağrısı üzerine binlerce kişi, Medborgarplatzsen Meydanı'nda toplandı.
Sloganlar atarak Gazze'deki İsrail katliamlarını kınayan göstericiler, İsveççe ve İngilizce "Katil İsrail", "İsrail'e boykot", "Canımiz kanımiz sana feda olsun Gazze" pankartlarını taşıdı. Ellerinde Türk bayraklarıyla katılan Türkler de Gazze'ye destek verdi.
 
Mavi Marmara eyleminin İsveçli katılımcıları olan Dror Feiler, Mattias Gardel ve Türk asıllı Milletvekili Mehmet Kaplan da eylemde birer konuşma yaptı. Kaplan, İsrail'in uluslararası hukuku çiğnediğini, uluslararası kamuoyunun da İsrail'in yaptığı saldırılara göz yumduğunu söyledi. İsrail'in durdurulmadıkça katliamlarını sürdüreceğini ifade eden Kaplan, "Biz Yeşiller ve Çevre Partisi olarak Filistin'in kabul edilmiş sınırları içinde başkentinin de Kudüs olması için destekliyoruz" dedi.
 
Gösteri sonunda bir Filistinli, İsrail bayrağının üzerine "Katil İsrail" yazdığı için gözaltına alındı. Gösteri olaysız sona erdi.
 
Kopenhag'da, tabutlu eylem
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto için Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, tabutlu eylem yapıldı. 
 
Kopenhag Radhuspladsen'deki eyleme, Filistinlilerin yanı sıra Danimarkalılar, Türk, Pakistanlı ve Suriyeliler de katıldı. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden çocuk, kadın, genç yüzlerce Filistinlinin isimlerinin yazılı olduğu temsili tabutların konulduğu meydanda, katılımcılar saygı duruşunda bulundu. 
 
Ölenler için Kur'an-ı Kerim okunan eylemde, katılımcılar ve bazı konuşmacılar gözyaşlarına hakim olamadı. 
 
Filistin Büyükelçisi Amru al Hurani burada yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşananların, İsrail ordusunun her zaman yaptığı katliamlardan sadece biri olduğunu söyledi. 
 
Katliama uğrayanların çoğunluğunun sivil olduğuna dikkati çeken Hurani, şöyle konuştu:
 
"İsrail ordusu, Filistinlilerin önüne iki tercih koyuyor; 'ya evlerinizi bırakın gidin ya da öleceksiniz' diyor. Hatta evlerini bırakıp kaçmaya çalışanların bile bu sabah, dün ve önceki gün saldırıların hedefi olduğunu görüyoruz. İsrail saldırganlığı ve katliamıyla karşı karşıyayız. Dünyanın İsrail'e baskısı çok düşük, doğrusu Gazze üzerindeki saldırganlığını durdurma konusunda İsrail'e baskı yapılması için ne yapmak gerekiyor bilmiyoruz. Gazze'deki bütün sivillerin ölmesini mi bekliyorlar? Gazze'de yaşayanlar, aslında evlerini değil tüm insanlığın onurunu korumaya çalışıyorlar." 
 
Danimarka İslam Toplumu Başkanı Ahmet Deniz de bugüne kadar Filistin'de zulüm yapanlara çok şeyler söylendiğini ancak söylenenleri duymak istemeyenlerin zulüm ve katliamlarını sürdürdüklerini anlattı.
 
Söylenenlerin ne politikacılar ne de dünya medyasında karşılık görmediğini ifade eden Deniz, "O yüzden ne söyleyeceğimi bilemiyorum. 'Demokratım' diyen insanlar, demokratlıklarını göstermiyor. Hayvanlara eziyet edildiğinde hayvan hakları koruma dernekleri dahi anında tepki gösterirken, bugün yüzlerce insanın ölümüne sessiz kalınmasını anlamıyorum. İnsanlık, demokratik anlayış, siyasetçiler ve dünya medyası nerede?" diye konuştu. 
 
Konuşmaların ardından, katılımcılar temsili tabutların başında sessiz bekleyişlerini sürdürürken, alandan geçenler de eyleme ilgi gösterdi. 
 
Hollanda'da protesto edildi
 
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen gösteriyle protesto edildi.
 
Filistin’i destekleyen gençlerin kurduğu "Youth For Palestine" adlı kuruluş öncülüğünde Amsterdam’ın Museumplein Meydanı’nda düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi, İsrail saldırılarını kınadı.
 
Türklerin de yoğun bir şekilde destek verdiği gösteride, "Filistin’e özgürlük", "İsrail’e boykot", "Katliama son" ve "İsrail, Gazze saldırılarına son ver" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, sık sık "Terörist İsrail", "Katil Netanyahu" sloganları attı.
 
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde yapılan konuşmalarda, Gazze’de yaşanan drama seyirci kalan Batılı devletler eleştirilerek uluslararası kurum ve kuruluşlara saldırıların durdurulması için adım atmaları çağrısında bulunuldu.
 
Filistin’in yanı sıra Türk ve Fas bayraklarını da taşıyan göstericiler, Gazze'deki katliamının bir an önce sona ermesini ve suç işleyen İsrailli yetkililerin cezalandırılmasını istedi.
 
Gazze’de günlerdir çoluk çocuk demeden masum insanların öldüğünü belirten Sosyalist Partili (SP) eski Senatör Anja Meulenbelt, yaptığı konuşmada, Hollanda hükümetinin ve medyasının saldırılar karşısındaki tutumunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Gazze’de savaş suçu işlendiğini kaydeden Meulenbelt, saldırıların bir an önce sona ermesini istedi.
 
Gösteriye katılan binlerce kişi, farklı grupların adına yapılan konuşmaların ardından Amsterdam Dam Meydanı’na kadar yürüdü.
 
Polis, yürüyüş sırasında taşkınlık çıkardığı ileri sürülen bir kişiyi gözaltına alırken, gruptakiler daha sonra ABD’nin Amsterdam Başkonsolosluğunun olduğu alanda toplandı. Konsolosluk önünde geniş güvenlik önlemi alan polis, grubun konsolosluk binasına doğru yürümesine izin vermedi. 
 
Fas
 
Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. 
 
Fas'ın en etkili muhalif oluşumu ve dini cemaatlerinden Adalet ve İhsan Hareketi ile Filistin davasına destek veren sivil toplum kuruluşlarının çağrısına karşılık veren onbinlerce kişi, öğle saatlerinde başkent Rabat'ın merkezindeki Babu'l Ahad Meydanı'nda toplandı. Parlamento binası önünde sona eren yürüyüşe, çevre iller başta olmak üzere Fas genelinden geniş katılım olduğu gözlendi.
 
Viyana
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da binlerce kişi tarafından protesto edildi.
 
Avusturya İslam Federasyonu ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya başkanlığı tarafından organize edilen eyleme Türk, Arap, Boşnak ve Almanlardan oluşan yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Westbanhof'ta toplanan göstericiler, "Çocuk katili İsrail" ve "Kahrolsun İsrail" diye slogan attı.
 
"Bebek cinayetleri dursun", "Filistin’e özgürlük", "Hitler'in size yaptığını yapmaktan vazgeçin", "Gazze'de anne ve bebekler ölmesin" ve "İsrail terör devletidir" yazılı dövizlerle yaklaşık 5 kilometre yürüyen göstericiler, Heldenplatz Meydanı'nda toplandı. 
 
Burada bir konuşma yapan Avusturya İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Turhan, mübarek Ramazan ayında iftarları ve sahurları acıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Gazze'de Sabra ve Şatilla katliamlarını aratmayacak günler yaşandığını ifade eden Turhan, yüzlerce masum insanın dünya insanlarının gözleri önünde öldürüldüğünü ve buna herkesin seyirci kaldığını bildirdi.
 
Turhan, Gazze’de yaşanan drama seyirci kalan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin saldırıların durdurulması için adım atması çağrısında bulundu.
 
UETD Avusturya Başkanı Abdurrahman Karayazılı da 1948 yılından bu yana Filistin'de katliamlar yaşandığını ve insanların evlerinden, topraklarından ve ülkelerinden uzakta yaşamak zorunda bırakıldığını vurguladı.
 
Filistinlilerin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamaktan başka hiçbir amaçları olmadığını belirten Karayazılı, İsrail'in katliamlarının durdurulması gerektiğini ifade etti.
 
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır" sözlerini eleştiren Karayazılı, hükümetin İsrail katliamlarına seyirci kalmamasını istedi.
 
Konuşmaların ardından göstericiler olaysız dağıldı.
 
İstanbul
 
CHP İstanbul İl Gençlik Örgütü üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. 
 
Ellerinde CHP flamaları ve Filistin bayrakları olan grup, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi.
 
Grup, sık sık "Her yer Filistin, her yer direniş", "Katil İsrail Ortadoğu'dan defol", "Gazze'ye selam, direnişe devam", "Filistin halkı yalnız değildir" sloganları attı.
 
CHP İstanbul İl Gençlik Örgütü Başkanı Recep Karakoç, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in, Filistin halkına yönelik işkencelerini protesto etmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.
 
Dünyanın bu yıkıma ve işkenceye sessiz kaldığını belirten Karakoç, hükümetin de buna dahil olduğunu savundu.
 
Karakoç, "Bugün Gazze'de bir insanlık kıyımı yaşanmaktadır. Bir an önce kalıcı çözümler yaratılmalı ve Filistin halkının güvenliği sağlanmalıdır. Yarım yüzyılı aşkın süredir devam etmekte olan bu korkunç savaşın amacı, Ortadoğu'da yaşayan Müslüman halkın özgürce yaşamasını engellemekten başka bir şey değildir" diye konuştu.
 
İsrail'in kumsalda masumca oyun oynayan çocukları bile gözünü kırpmadan hunharca katledecek kadar kindar ve acımasız bir tutum sergilediğine işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Filistin'in günlük yaşamını acı ve gözyaşı doldurmaktadır. Bizler Ortadoğu ülkelerinin barış içerisinde yaşamasına ambargo koyan bu katliamların son bulmasını istiyoruz. Rojava'da doğrayan bir IŞİD, Gazze'de bombalayan bir İsrail görmek istemiyoruz. Bu sebeple özgürlük için sınır tanımadan direnen Ortadoğu halklarının sonuna kadar yanındayız. CHP gençliği olarak her zaman mazlumun ve zulme uğrayanın yanında olacağımıza ve kalıcı barışın sağlanması için çalışacağımıza, izinden yürümekten onur duyduğumuz Deniz Gezmiş'in de yaptığı gibi Filistin'in haklı mücadelesine sonuna kadar destek vereceğimize söz veriyoruz."
 
Grup, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından dağıldı.
 
Halkın Kurtuluş Partisi İstanbul İl Başkanlığı üyesi bir grup da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
 
İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen grup, "Filistin halkı yalnız değildir", "Özgür Filistin kazanacak", "Kahrolsun ABD, kahrolsun İsrail" sloganları attı.
 
Karabük
 
Saadet Partisi Karabük İl Başkanlığı öncülüğünde toplanan grup, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etti.
 
Karabük Belediyesi önünde bir araya gelen grup, "Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil", "Kınama değil ,icraat zamanı", "Katil İsrail, Filistin'den defol" yazılı dövizler taşıdı.
 
Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Muhsin Çebi, İsrail askerleri tarafından yine ramazanda Gazze'ye saldırılar neticesinde şehit düşenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
 
İsrail katliamınındünyanın gözü önünde sürdürdüğüne dikkati çeken Çebi, şöyle konuştu:
 
"Sivil, masum, çocuk ve kadın ayırımı yapmadan Gazze'ye saldırının hiçbir makul açıklaması olamaz. Dünya kamuoyu katliamı tiyatro izler gibi izliyor. İsrail'e karşı atılacak adımlar somut olmalı. Gazze senenin bir günü değil, her gün işgal altındadır. Müslümanlar bunun farkına varmadıkça Filstin'in varlığı sistemli eritilecektir. Dünyadan tecrit edilmiş şekilde yaşam sürecektir. Filistin, ecdadımızın mirasıdır. Orası bizim ilk kıblegahımızdır. Terör devleti İsrail'in bu yaptığı tüm Müslüman alemine meydan okumaktır. Millet olarak dualarımızla her zaman kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."
 
İsrail aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı. 
 
Zonguldak
 
Zonguldak'ta Genç Gönül Erleri Harareti üyesi bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
 
Kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan grup üyeleri, afiş ve pankartlarla bir süre İsrail aleyhine slogan attı. 
 
Hararetin Başkanı Mürsel Çakmak, basın açıklamasında, İsrail'in Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren Gazze'ye saldırdığını belirterek, masum vatandaşları katletmeye devam ettiğini söyledi.
 
Filistin halkına yapılan zulmü lanetlemek için toplandıklarını ifade eden Çakmak, "Özgürlük mücadelesi veren izzet sahibi Gazze'li, Suriye'li ve Mısır'lı kardeşlerimize sahip çıktığımızı göstermek ve ümmet olma dirliğini ortaya koymak adına toplandık. Gazze'de çocuklar katlediliyor. Bizde yaşamaksa eğer yaşıyoruz içimiz acıyarak, boykot ve dua ederek. Ne iftarımızın ne de sahurumuzun tadı var" diye konuştu. 
 
Grup üyeleri, birlikte yapılan duanın ardından dağıldı.
 
Bitlis
 
Bitlis'in Tatvan ilçesinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları protesto eden grup, düzenlediği basın açıklaması sonrası İsrail bayrağı yaktı.
 
Yaşam Alışveriş Merkezi önünde Özgür Der Tatvan Şubesi öncülüğünde bir araya gelen grup, İsrail'i saldırılardan dolayı kınadı.
 
Açıklama sonrası Gazze halkı için dua eden grup, İsrail aleyhine sloganlar attıktan sonra, getirdikleri İsrail bayraklarını yaktı. Eylemciler, açıklama sonrası olaysız dağıldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.