İsrail'in hukuki dayanağı yok

İsrail'in hukuki dayanağı yok

Hayret! Bunu BM genel sekreteri söyledi

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in Kudüs şehrinin karakterini değiştirmeye yönelik tutumunun hiçbir hukuki dayanağı olmadığını vurguladı

Fas'ın Marakeş kentinde Kudüs Komitesi 20. Dönem Toplantısı yapıldı. Toplantının kapanışında Kudüs Komitesi Başkanı sıfatı ile bir konuşma yapan Fas Kralı 6. Muhammed, bölge halklarının refahı, mutluluğu ve yararı için aşırılıktan, saldırganlıktan, nefretten ve zorbalıktan vazgeçip, bilgelik, umut ve yaşam için kararlı, yapıcı ve uzlaşmacı adımların atılmasının gerektiğini ifade etti. 

Barışa ve hedefe ulaşmanın yolunun birlikte hareket etmek ve kararlı olmanın yanı sıra dayanışmadan geçtiğini belirten 6. Muhammed, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Filistin halkı adına verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini ve barış çabalarını överek, Filistinlilerin, güven ve barış içinde İsraillilerle dost bir şekilde yaşayabileceği başkenti Doğu Kudüs olan özgür topraklarda bağımsız bir Filistin devleti kurulması hakkının gözetilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BM'ye mektup

Toplantı sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup gönderildi. Mektupta, İsrail’in Kudüs’te yaptığı hak ihlalleri konusunda konseyden sorumluluğunu yerine getirmesi istenirken, son zamanlarda meydana gelen şiddet olaylarının engellenmesi için gereken tedbirlerin de alınması istendi.

Buna paralel olarak, komisyon, İsrail’in Kudüs ve Batı Şeria’da yapmayı planladığı yasa dışı yerleşim birimlerinin durdurulmasını, Filistin halkını tahrik edici, kışkırtıcı eylem ve tutumlardan uzak tutulması için İsrail’e baskı yapılmasının gerekliliği vurgulandı.  

ABD’nin öncülüğünde yürütülen barış müzakerelerinden duyulan memnuniyet dile getirilen mektupta, iki toplum arasında kalıcı barışın sağlanması ve barış müzakerelerinin kesintisiz devam etmesi için görüşmelerin önünün açılmasının gerektiği, iki devletli çözümden yana adil, kalıcı ve kapsamlı anlaşmaların yapılabilmesi için BMGK üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve barışın sağlanması için aktif rol üstlenmesi belirtildi. 

Ayrıca Kudüs Komitesi toplantıya katılan üye ülkelerden ve İİT'den Kudüs'te bulunan İslami ve tarihi eserlerin korunması ve halkın ihtiyaç duyduğu yeni tesislerin yapılması ve devam eden projeler için yardım toplanması çağrısı yapıldı. 2014-2018 yılları arasındaki Kudüs'teki projeler için 30 milyon dolarlık bir bütçe ayarlanması kararlaştırıldı.  

Ban'dan mektuba yanıt

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "İsrail’in, Kudüs şehrinin karakterini değiştirmeye yönelik tutumunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur" dedi.

Fas resmi haber ajansına göre, Fas Kralı 6. Muhammed başkanlığında Fas'ın Marakeş kentinde iki günlüğüne toplanan Kudüs Komitesi 20. Dönem Toplantısı sonunda BM'ye gönderilen mektubu alan Ban Ki-mun, Kudüs’ün konumunun BM açısından gayet net olduğunu, İsrail tarafından şehrin durumunu değiştirecek girişimlerin hiçbir hukuki zemini ve geçerliğinin olmadığını duyurdu.   

Kudüs’te hukuksuz yapılacak yapılaşmaların uluslararası hukuk normlarına aykırı ve iki devletli çözüm arayışlarına da engel olduğunu ifade eden Ban, Kudüs'ün, Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal bir kent olduğu için burada meydana gelen olumsuzluğun tüm dünyayı etkilediğini kaydetti. 

1975'de kuruldu

Başkanlığını Fas Kralı 6. Muhammed'in yaptığı Kudüs Komitesi, 1975 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 6. Dönem Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda alınan kararla kurulmuştu.

İİT'ye üye 16 ülkeden temsilcilerin 3 yıllığına göreve getirildiği komitede ele alınan konuların başında, Kudüs'te yaşanan son gelişmeler, İsrail'in Filistin halkı ve Kudüs'e karşı işlediği hak ihlalleriyle mücadele yöntemleri geliyor.

Kudüs Komitesi, en son 12 yıl önce 2002'de toplanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.