İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere Yönelik İhlalleri

İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere Yönelik İhlalleri

İngiltere, İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilere ait 4 bin dönümlük araziye el koyma kararına tepki gösterdi

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İsrail'in Batı Şeria'da 4 bin dönümlük araziye el koyarak, hazineye geçirilmesi kararından geri dönmesi için İsrail hükümetine çağrıda bulundu.
 
İsrail'in geçen haftasonunda Batı Şeria'daki Etzion yerleşim alanları sınırında bulunan arazinin İsrail hazinesine geçirilmesi kararına tepki gösteren İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, "İngiltere, İsrail hükümetinin Beytüllahim yakınlarındaki 4 bin dönümlük araziye el koymasından üzüntü duydu. Önceliğin Gazze'deki ateşkese verilmesinin gerektiği bir zamanda böylesine bir kararın alınması yanlış bir değerlendirme. Bu karar İsrail'in uluslararsı toplumdaki duruşuna ciddi zarar verecektir" ifadelerini kullandı.
 
Ülkesinin, yerleşim birimleriyle ilgili görüşümüz açıkça ortada olduğunu vurgulayan Hammond, "Yerleşim yerleri uluslararası hukuka göre yasadışı, barış için engel teşkil ediyor ve iki devletli çözüme ulaşılması için müzakerelerin acilen yeniden başlatılması gereken zamanda bizi bu amaçtan uzaklaştırıyor" diye konuştu.
 
Hammond, mevcut halde tüm çabaların Gazze'de sağlam bir ateşkes ile Filistin ve İsrail halkının hak ettiği kalıcı barışın sağlanmasına odaklandırılması gerektiğinin altını çizerek, "İsrail hükümetine bu kararlarından biran önce geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
 
Batı Şeria'daki İsrail Hükümetinin Koordinatörlüğü'nden geçen haftasonunda yapılan açıklamada, Gush Etzion yerleşim alanları sınırında bulunan arazinin hazineye geçirildiği belirtilerek, "Bu, Hamas tarafından kaçırılan 3 Yahudi yerleşimci olayından sonra alınmış bir karardır" denilmişti.
 
Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde, 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail'in, olayların ardından 7 Temmuz'da Gazze'ye düzenlediği ve 51 gün süren saldırılarda 2 bin 147 kişi hayatını kaybetmiş 11 binden fazla Filistinli yaralanmıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.