İsrail'i iki devletli çözüme ikna edemedik

İsrail'i iki devletli çözüme ikna edemedik

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'de bakanlar kurulunun kabul ettiği ulus devlet yasa tasarısına ilişkin, "İsrail'i iki devletli çözüm konusunda ikna etmeye muvaffak olamadık" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'de yayın yapan bir radyoya verdiği röportajda, İsrail'de bakanlar kurulunun kabul ettiği  ulus devlet yasa tasarısını eleştirerek, "İsrail'in istediği devlet, barış müzakerelerinin önünde engel oluşturuyor. Kutsallarımıza dokunulmasına izin vermeyeceğiz. Yahudilere ait olanlar dahil bütün kutsallara da saygılıyız" dedi.
 
İsrail hükümetinin "işgalin son bulması için bir zaman belirlemek istemediğini" dile getiren Abbas, "işgali sonsuza dek sürdürmek istediğini" savundu.
 
Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için çalıştıklarını vurgulayan Abbas, şöyle konuştu:
 
"İsrail ile barış müzakerelerinde uzun bir zaman geçirdik. Maalesef İsrail'i iki devletli çözüm konusunda ikna etmeye muvaffak olamadık. Bunun için de BM Güvenlik Konseyi'ne gitmeye karar verdik. 29 Kasım'da Kahire'de yapılacak Arap Barış Planı Takip Komitesi toplantısında projemize destek almayı umuyoruz."
 
FKÖ'den kınama
 
Öte yandan, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İsrail hükumetinin "ulus devlet" yasa tasarısını "şiddetle" kınadı.
 
FKÖ Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının, "Büyük İsrail projesinin önünde duran, 'Filistin meselesine iki devletli çözümü' ortadan kaldırmayı hedeflediği" belirtildi.
 
İsrail'in "ulus devlet" yasa tasarısı ile taraflar arasında yapılan 1993 Oslo Antlaşması'nı da ihlal ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Devletin kimliğinin Yahudileştirilmesi aynı zamanda ülkede bulunan diğer din mensuplarının mukaddesatına da yasak anlamına gelecek" ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, "Söz konusu yasa İsrail'in siyasi ve hukuki sistemlerinin gerçek yüzünü ortaya çıkararak ırkçı ve ideolojik adımlarla uluslararası kanunları çiğnemek suretiyle nasıl bir din mücadelesine giriştiğini göstermektedir" denildi.
 
Yasa tasarısında "Tarihi Yahudi vatanı" şeklinde kullanılan isimlendirmenin tamamen ideolojik ve Filistinlilerin bu topraklardaki tarihini ve varlığı gerçeğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğu ifade edilen açıklamada, tasarının dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Yahudilere İsrail'e gelip yaşama hakkı tanıdığı buna karşın Filistinlilere ait bu tarihi hakkını ellerinden aldığı kaydedildi.
 
Kurul, açıklamasında ayrıca, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e (BM) İsrail'e karşı somut adımlar atarak 1967 yılı sınırlarında Filistin devletinin kurulması için tarih belirleme çağrısı yaptı.
 
İsrail Bakanlar Kurulu geçen Pazar günü İsrail'i "ulus devlet" olarak tanımlayan yasa tasarısını daha sonra meclis onayına sunulmak üzere 11'e karşı 14 oyla kabul etmişti.
 
Söz konusu yasa tasarısı, "İsrail devletinin yalnızca Yahudilere ait olduğu, Arap vatandaşların Yahudilerle eşit olmadığı ve onların ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine neden olacağı" gerekçesiyle eleştiriliyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.