İsrail'i çıldırtan tablo

İsrail'i çıldırtan tablo

İsrail ile ABD'nin tehditlerine prim tanımayan Filistin'deki Hamas ve El Fetih'in kurduğu milli mutabakat hükümeti göreve başladı.

17 kişilik kabinedeki 5 bakan Gazze'den. Yedi yıllık ayrılığa son veren yemin töreninden önce İsrail jetleri, Gazze'yi bombalayarak gözdağı verdi.
 
Filistin'de Hamas ve El Fetih'in anlaşması İsrail'i çılgına çevirdi. Filistin'in iki önemli siaysi ve askeri kanadını oluşturan Fetih ve Hamas'ın milli mutabakat hükümetinin yemin töreni öncesinde İsrail jetleri Gazze'yi bombalayarak gözdağı verdi. ABD'nin ise ekonomik yaptırım tehdidinde bulunduğu Filistinli grupların anlaşması sonucu oluşturulan uzlaşı hükümeti dün Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın önünde yemin ederek göreve başladı.

ESİRLER SORUNU

17 bakandan oluşan kabinedeki bakanlardan 5'i Gazze'den olacak. Başlarında ise, Başbakan Rami Hamdallah bulunacak.

Hamas daha önce, Abbas'ın Esirler Bakanlığı'nı kaldırıp, yerine kabinenin kontrolü dışında bağımsız bir komisyon oluşturma kararı almasının ardından bu şekilde kurulacak bir hükümeti desteklemeyeceklerini açıklamıştı. Ancak önceki gün Hamas yetkilisi Salah el Berdevel, Esirler Bakanlığınının yürüttüğü görevlerin Başbakan Rami el Hamdallah'a verilmesi üzerinde anlaşma sağlandığını ve Hamas'la Fetih arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşturulduğunu duyurmuştu. Filistin esirlerin özgürlükleri için mücadele eden kişiler olduğunu söylerken, İsrail onların 'terörist' olduğunu iddia ediyor.

UYARI ÜSTÜNE UYARI

İsrail, ABD ve Avrupa Birliği'ni (AB) Filistin'de Hamas'ın desteklediği bir hükümetin kurulmasına karşı uyardı. İsrail jetleri de hükümetin yemin etmesinden birkaç saat önce Gazze'nin güneyi ve orta kesimlerine saldırı düzenledi. İsrail'in güneyine Gazze'den iki roket saldırısı düzenlendiğine dikkat çeken bir İsrail Ordusu Sözcüsü, 'İsrail'e son iki günde iki roket fırlatılmasının ardından, İsrail Hava Kuvvetleri Güney ve Orta Gazze'deki iki yer hedef alındı' dedi.

23 NİSAN BAHARI

Hamas ve El Fetih 2006'da koalisyon hükümeti kurduklarında ABD ve diğer Batılı ülkeler Hamas'ın hükümette olması nedeniyle Filistin'e milyonlarca dolarlık yardımı askıya almıştı. Haziran 2007'de Cumhurbaşkanı Abbas, Hamas'ın hâkimiyetindeki hükümeti lağvetmiş, Hamas bu kararı tanımamış ve Hamas güçleri bir gün sonra El Fetih'i Gazze'den sürmüştü. Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü (El Fetih) geçtiğimiz Nisan ayının 23'ünde, Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih'le uzlaşmış ve bir milli mutabakat metni imzalamışlardı.

Abbas atadı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Rami Hamdallah liderliğindeki uzlaşı hükümeti üyelerini yemin töreninden sonra kabul etti. Abbas, ilk toplantısına başkanlık ettiği hükümette başbakanı, maliye, dışişleri ve din işleri bakanlarını bizzat atadı.

Gazzeli bakanlara 'veto'

Filistin'de El Fetih ile Hamas'ın mutabakata varması sonucu bugün uzlaşı hükümeti kuruldu ve yemin ederek göreve başladı. İsrail askeri güçlerinin Gazzeli üç bakana Batı Şeria'daki yemin törenine katılmalarına izin vermediği bildirildi. İsrail'in işgal ettiği topraklardan sorumlu askeri görevlisi Tümgeneral Yoav Mordechai, İsrail radyosuna verdiği demeçte Gazzeli üç bakana izin verilmediğini söyledi. Mordechai, İsrail'in yeni hükümeti boykot edeceğini de sözlerine ekledi. Mordechai, İsrail'in Hamas'ın olduğu hiçbir hükümetle müzakere etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise İsrail'in Hamas ile anlaşmaya vardıkları için kendilerini cezalandırmak istediğini söyledi.

Önce abluka

Yeni hükümetle ilgili konuşan Hamas lideri İsmail Heniye, 'Yedi senelik bölünmüşlüğün ardından ortak bir hükümet çıkarmayı başardık. Bundan sonra medyada ayrılık haberleri okumayacaksınız artık tek halk olarak devam edeceğiz. Bu an tarihi bir andır. Diyalog çabalarımız başarılı oldu. Yedi yıllık ayrışmayı bitirdik yeni bir aşamaya geldik, ortak siyasete kapı açtık. Ramallah'taki kardeşlerimizle haklar ve özgürlükleri esas almak noktasında uzlaştık. Tüm zorluklara rağmen birlikte durmayı sürdürmemiz gerekiyor. Üzerimizde büyük sorumluluk var. Tüm şehitlerimize ve esirlerimize selam yolluyorum. Yeni hükümetin en önemli üç görevi; ablukayı sonlandırmak, Gazze'yi ayağa kaldırmak ve başkanlık seçimlerini gerçekleştirmek' dedi.

ŞEHİTLERE SELAM...

Hamas lideri İsmail Heniye konuşmasında, Gazze Şeridi'nde İsrail tarafından öldürülen Amerikalı barış gönüllüsü Rachel Corrie ve Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden Türk vatandaşlarını da andı.

Kerry ile yeni kabineyi görüştü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi telefonla arayarak, barış süreci ve uzlaşı hükümeti hakkında görüştüğü bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Kerry'yi telefonla arayarak, kurulacak hükümet ve barış sürecinin geleceği konularını ele aldı. Kerry ile iletişimlerinin devam etmesi konusunda hemfikir olan Abbas'ın, görüşmede yeni kurulacak hükümetin bağımsızlardan oluşacağını ve gelecek seçimleri hazırlamayı hedeflediğini söylediği kaydedildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.