İsrail’e silah ambargosu çağrısı

İsrail’e silah ambargosu çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, ABD’ye İsrail’e silah satışını durdurması çağrısı yaptı.

İsrail’in Gazze’de ABD silahlarıyla savaş suçu işlediğini söyleyen örgüt, BM’nin de taraflara silah ambargosu başlatmasını istedi.
 
İsrail, 7 Temmuz'dan bu yana sürdürüğü saldırılarda Gazze'yi yerle bir etti, neredeyse tamamı sivil 1350'den fazla kişiyi katletti. [Fotoğraf: Reuters]
BM verilerine göre İsrail’in Gazze’de öldürdüğü Filistinlilerin yüzlercesi çocuk olmak üzere yüzde 78’i sivillerden oluşuyor. Gazze’de İsrail’in ağır bombardımana tabi tuttuğu yerlerden kaçıp evlerini terk edenlerin sayısı ise yüz bini geçiyor.
Uluslararası Af Örgütü, Hamas tarafından atılan roketlerin ise 3 sivilin hayatına mâl olduğunu ve bunun da uluslararası hukukun ihlâli olduğunu duyurdu.
Örgüt, ABD’nin İsrail’in ana silah ağlayıcısı olduğunu ve İsrail’in bu silahları sivillere karşı kullanarak bir savaş suçu işlediğini, ABD’nin her zamankinden daha fazla bir biçimde İsrail’e silah satışını durdurması gerektiğini belirtti.
 
Af Örgütü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e de bir mektup göndererek, Gazze’de 3 binden fazla evi yıkan İsrail’in ABD silahlarını kullandığını, savaş suçu işleyen bir ülkeye silah satışının ABD yasalarına göre de suç sayıldığını söyledi.
 
Af Örgütü, Kerry’ye gönderdiği mektupta yaptığı açık çağrıyı “İsrail’i silahlandırmayı durdur, dünya izliyor” dedi. 
 
ABD'den İsrail'e yeni mühimmat
 
Af Örgütü'nün bu çağırısından hemen sonra Pentagon Sözcüsü ise, İsrail'de bulunan ABD'ye ait bir mühimmat deposundan İsrail ordusuna Gazze saldırısı esnasında el bombası ve havan topu mermileri satıldığını açıkladı. ABD Senatosu da İsrail'in füze savunma sistemi için 225 milyon dolarlık yardımı onayladı.
 
Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.