İsrail'den tutuklu ziyaretlerine iptal

İsrail'den tutuklu ziyaretlerine iptal

İsrail, Filistinli ailelerin, ülkede hapishanelerde tutuklu bulunan yakınlarını ziyaret etmesine yönelik bu haftaki izinleri iptal etti.

İsrail yetkilileri, tutuklu ziyaretlerini koordine eden Uluslararası Kızılhaç komitesine, hapishanelerdeki tutukluları ziyaret etmek için Gazze’den İsrail’e gitmesi planlanan ailelerin ziyaret randevularının iptal edildiğini bildirdi.
 
Kızılhaç komitesi açıklamasında, İsrail'in kararının nedeninin Erez sınır kapısının kapatılmasından kaynaklandığını belirtti.
 
Tutuklulara haftalık ziyaret hakkı
 
İsrail 6 yıl süren yasağın ardından Mısır’ın arabuluculuğuyla 2012'de İsrail ile Filistinli gruplar arasında imzalanan anlaşma gereğince, Gazze’deki ailelerin İsrail hapishanelerindeki tutuklu yakınlarını ziyaretine izin vermişti. O tarihten beri tutuklu aileleri düzenli olarak her Pazartesi günü hapishanedeki yakınlarını ziyaret ediyordu.
 
Tutuklu ziyaretleri Kızılhaç tarafından organize ediliyor
 
Filisitin Tutuklular Bakanlığının resmi rakamlarına göre, İsrail hapishanelerinde aralarında Gazze Şeridi'nden 500 kişinin bulunduğu yaklaşık 5 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.
 
Gazze'den 'füze fırlatıldı' iddiası
 
İsrail ordusu, Gazze'den İsrail'e roket atıldığını açıklamasının ardından Gazze'ye açılan iki sınır kapısını insani yardım dışında ikinci bir bildirime kadar kapattığını duyurdu.
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
 
Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin yeniden imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.
 
12 Ekim'de Kahire'de yapılan Gazze'ye bağış konferansında 5.4 milyon dolar yardım sözü alındı.
Gazze'nin yeniden inşası için en büyük yardım Katar'dan geldi. Dışişleri Bakanı Halid Atiyye, Katar'ın Gazze'nin yeniden inşası için 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladı. Türkiye ise Gazze için 200 milyon dolarlık yardım sözü verdi.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.