İsrail’den, barış görüşmelerine darbe vuracak bir adım daha

İsrail’den, barış görüşmelerine darbe vuracak bir adım daha

İsrail yönetimi, ABD ve Filistin’in uyarılarına rağmen işgal topraklarında 1400 yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edeceğini duyurdu. Yeni inşaat planı, barış müzakerelerinin çökmesine sebep olabilir.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile geçen hafta sonu Ortadoğu barış süreci için masaya oturan İsrail, Amerikalı bakanın bölgeden ayrılışının ardından müzakereleri tehlikeye sokacak provokatif bir adım attı. İsrail hükümeti, işgal altındaki Filistin toprakları Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 1400 yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edeceğini açıkladı.

İsrail Bayındırlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre bunlardan 801’i Batı Şeria’da, kalan 600’ü de müstakbel Filistin devletinin başkenti olan Doğu Kudüs’te inşa edilecek. Bakanlık, daha önce planlanan 582 yerleşim birimi için de yeniden ihale açtı. Böylelikle barış müzakerelerinin yaklaşık 3 yıl aradan sonra yeniden başladığı Temmuz 2013’ten bu yana açıklanan yerleşim birimi sayısı 5 bin 349 oldu. Bu rakam, ortalama 2 bin-3 bin Yahudi yerleşim biriminin inşa edildiği müzakerelerin durduğu yıllardaki sayının bile çok üzerinde. İsrailli barış yanlısı Peace Now adlı örgütün genel sekreteri Yariv Oppenheimer, yeni yerleşim ihalelerinin, müzakerelerin çökmesine yol açacağını ve Kerry’nin çabalarını boşa çıkaracağını belirtti.

Tel Aviv, yeni inşaat planını geçen hafta ilan etmeyi planlamış, ancak bunun, barış için bölgede mekik diplomasisi yürüten Amerikalı bakan Kerry’nin İsrail ziyaretine denk gelmemesi için ertelemişti. Kerry hafta sonu görüştüğü İsrailli liderlerden, inşaatların İsrail’in barış taahhüdüne dair soru işaretlerine yol açtığını belirterek bu konuda ‘temkin’ telkininde bulunmuştu. Filistin yönetimi de birçok kez, bu tür adımların ABD arabuluculuğunda yürütülen barış sürecini rayından çıkartabileceği uyarısında bulunmuştu. Bir önceki müzakere turunda da İsrail’in işgal topraklarındaki yasa dışı yerleşim birimi inşaatından vazgeçmemesi sebebiyle masadan kalkmıştı. İsrail’in 1967 sınırları dışındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs sınırları içinde inşa ettiği yerleşim birimlerinde 500 bin Yahudi yaşıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.