İsrail'den 14 yaşındaki Filistinli kıza hapis cezası

İsrail'den 14 yaşındaki Filistinli kıza hapis cezası

İsrail Mahkemesi, 31 Aralık'ta Ramallah'ın yakınlarındaki Beyteyn köyündeki okulundan dönerken gözaltına alınan 14 yaşındaki Melek el-Hatip'e 2 ay hapis ve 6 bin şekel para cezası verdi.

İsrail mahkemesi, 14 yaşındaki Filistinli kızı, hapis cezasına çarptırdı.

Alınan bilgiye göre, İsrail askerlerinin 31 Aralık'ta Ramallah'ın yakınlarındaki Beyteyn köyündeki okulundan dönerken gözaltına aldığı Melek el-Hatip'e, çıkarıldığı mahkemece, "Taş atmak, yol kesmek, trafiğin seyrini engellemek ve bıçak taşımak" iddiasıyla 2 ay hapis ve 6 bin şekel para cezası verildi. Filistinli kız, mahkemenin kararı karşısında gözyaşlarına boğuldu.

Küçük kızın babası Ali el-Hatib, İsrailli yetkililerin kızının çocukluğunu ve zayıflığını görmezden gelip elleri ve ayakları bağlı bir şekilde mahkemeye getirdiğini belirterek, "Hakim hükmü okuduğunda, Melek'in gözlerinden yaşlar akıyor, soğuktan titriyordu. Onu öyle görünce yüreğime ateş düştü" dedi. 

"Dünya nerede, İnsan hakları, çocuk hakları kurumları nerede?" diye haykıran Filistinli Baba, şöyle devam etti:

"Kızım her gün hapishanede korkudan ve soğuktan ölüyor. Melek'i mahkemeye getirdiklerinde yüzü soğuktan maviye çalıyordu ve elleri titriyordu, bu soğuğa uygun bir kıyafet yoktu üzerinde. Haşarun hapishanesindeki kadın mahkumlar kışlık elbise olmaması nedeniyle sıkıntı çekiyor. Mahkemede sadece 2 dakika konuşmamıza izin verildi. Ona neden böyle durduğunu sorduğumda hasta olduğunu ve hapishanedeki mahkumların soğuk nedeniyle sıkıntı çektiğini söyledi."

"14 yaşında bir kıza nasıl böyle suçlar yöneltebilirler"

Anne Havle el-Hatib ise mahkemede bir kaç metre uzağındaki kızına sarılamadığını sadece onunla ağlayabildiğini ifade ederek, "Ona dokunamadık, bir dakika da olsa ona sarılmak isterdim. Ancak o, çocuk olduğunu dahi dikkate almayacak, işgalcilerin elleri arasında... 14 yaşındaki bir kıza nasıl böyle suçlar yöneltebilirler? Bu suçlamalar dayanaksızdır, tanımıyoruz. İşgalciler her zaman bu suçlamaları kullanıyor" diye konuştu.

Melek'in 8 kardeşin en küçüğü olduğunu aktaran anne Hatip, "Başımıza gelenler nedeniyle şok içerisindeyiz. Hayatımız tepetaklak oldu. Yemek masasına oturduğumuzda Melek'in hapiste olduğunu düşünüyoruz ve yemek yiyemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"280 çocuk gözaltında"

Filistin'deki Ahrar Esirleri Araştırma Merkezi Müdürü Fuad el-Hafaş "Melek el-Hatib, İsrail hapishanelerindeki değil dünyadaki en küçük mahkum" dedi.

İsrail'in 280 çocuğu gözaltına alıp, Haşarun ve Mecdu hapishanelerinde tuttuğunu ve söz konusu çocukların zor şartlarda yaşadığını belirten Hafaş, Ahrar Esirleri Araştırma Merkezi'nin Melek el-Hatib'in serbest bırakılması konusunda baskı yapmak için kampanya başlattığını ifade etti. Hafaş, Filistin resmi makamlarını küçük kızın serbest bırakılması için harekete geçmeye çağırdı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.