İsrail zorla geri gönderiyor

İsrail zorla geri gönderiyor

İsrail yönetiminin ülkeye kaçak yollarla giren göçmenlere yönelik çıkardığı yasanın uygulanmaya başlamasının ardından, Eritre, Etiyopya ve Güney Sudan vatandaşlarından bazılarının ülkelerine geri dönmeye başladığı bildirildi.

Eritreli yetkililerden alınan bilgiye göre, İsrail'de bulunan yüzlerce Eritreli sığınmacı, ülkelerine geri dönebilmek için hükümetlerinden yardım istedi. Ülkelerine geri dönmek isteyen bu kişiler için yakında çalışma başlatılacağı belirtildi.

Etiyopya ve Güney Sudanlı çok sayıda sığınmacının ise kendi imkanları ile ülkelerine dönmeye başladığı kaydedildi.

Yasaya göre, ülkeye kaçak yollarla girenler sığınma başvurusunda bulunsalar dahi 1 yıl ila 18 ay arasında hapis cezasına çarptırılabiliyor. Uluslarası insan hakları savunucuları ise İsrail'in mültecillerin haklarını düzenleyen uluslararası anlaşmaların yükümlülüklerinden kurtulmak için söz konusu gruplara yıldırma politikası uyguladığını iddia ediyor.

İsrail'de çoğunluğu Eritre, Etiyopya ve Güney Sudan'dan olmak üzere 80 binin üzerinde Afrikalı sığınmacı, kaçak işçi ve göçmen bulunuyor. İsrail'e kaçak olarak giren Afrikalı göçmenler, mülteci statüsü veya bu ülkenin vatandaşlığını edinmeyi amaçlıyor.

Suudi Arabistan, geçen yıl, ülkede kaçak olarak bulunan ve sayıları 100 bini geçen Afrikalıları sınırdışı etmişti. Suudi Arabistan'dan sonra İsrail'in de benzer bir yasayla Afrikalıları sınır dışı etme ihtimali Etiyopya, Eritre ve Güney Sudan'da kaygı ile karşılanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.