İsrail yerleşim kararıyla müzakereleri sabote ediyor

İsrail yerleşim kararıyla müzakereleri sabote ediyor

Filistinli başmüzakereci Saib Ureykat, Filistin topraklarında yeni yerleşim kararı alan İsrail hükümetini, "müzakereleri sabote edip Filistin tarafını görüşmelerden çekilmeye zorlamakla" suçladı.

Ureykat, yaptığı açıklamada, müzakerelerde barış için çalışan tarafın Filistin olduğunu savunarak, "Filistin tarafı barış için çaba sarf ederken, İsrail, Filistin topraklarında uluslararası kanunları hiçe sayarak 2 bin 500 yeni konut daha inşa etmeye hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililerin barış görüşmeleri sırasında peş peşe yaptığı açıklamaların, iki devletli bir çözümden yana olmadıklarını açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Ureykat, "İsrail hükümeti çözüm istemiyor. Müttefiklerine dahi kulak asmıyor. Barış için ele geçecek fırsatları öldürerek, iki devletli çözümü yıkmaya kararlı" değerlendirmesinde bulundu.

Ureykat, Filistin yönetiminin, Yahudi yerleşim birimlerinden arındırılmış bir devlet kurulması yönündeki hedefine de sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı.

Filistin-İsrail barış müzakereleri, yaklaşık 3 yıl süren kesinti sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yürüttüğü mekik diplomasisinin ardından geçen temmuz ayında yeniden başlamıştı. 9 ay boyunca gizli bir şekilde yürütülmesi kararlaştırılan müzakerelerde, sınır sorunu, Kudüs'ün statüsü, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim faaliyetleri ve Filistinli mültecilerin durumu gibi temel ihtilaf konuları ele alınıyor. Gözlemciler, resmi açıklama yapılmasa da müzakerelerde şu ana kadar ciddi bir mesafe alınamadığını belirtiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.