İsrail yerleşim birimlerini ilhak peşinde

İsrail yerleşim birimlerini ilhak peşinde

Aşırı sağcı İsrail milletvekilleri, işgalleri altında tuttukları Batı Şeria'da bulunan yaklaşık 90 yahudi yerleşim yerini ilhak etmesi için hükümete çağrıda bulundu

Sağcı İsrail milletvekilleri, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yaklaşık doksan yahudi yerleşim yerini ilhak etmesi için hükümete çağrıda bulundu. Bu çağrının bir ay önce bozulan barış görüşmelerine bir misilleme olduğu söylendi.

İsrail 1967'deki savaştan beri onlarca yerleşim yeri inşa ederken bu yerleşim yerlerini yasal olarak ilhak edemedi. Doğu Kudüs yakınlarındaki yerleri başkentin bir parçası olarak ilhak etse de hiç bir zaman uluslar arası olarak tanınmadı.

İsrail hükümeti, sağcı milletvekillerinin bu yasa önergesini desteklemese de bazı kabine üyeleri, ABD öncülüğünde gerçekleştirilen barış görüşmelerini bozmakla suçladığı Filistinlilere karşı böyle bir adımın atılabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve bir çok Batı ülkesi 1967'den beri işgal edilen yerlerde İsrail'in inşa ettiği yerleşim yerlerini illegal ve barış için bir engel olarak görüyor. Filistinliler, yerleşim yerlerinin kendilerini yıllardır yaşadıkları yerlerden mahrum bırakmak için yapıldığını söylüyor.
Başbakan Netanyahu'nun siyasi müttefikleri ise yerleşim yerlerini kendilerine dinen doğuştan verilmiş bir hak olarak görüyorlar. İlhak edilmesi muhtemel olan yaklaşık 90 yerleşim yeri, 1993'ten beri tamamen İsrail kontrolünde bulunan Batı Şeria'nın C bölgesi denilen yerde bulunuyor. Batı Şeria'da yaşayan 2.5 milyon Filistinli dışında, bu bölgede 300 bin Filistinli yaşarken, 350 bin de Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Aşırı sağcı Yahudi partisi üyesi olan Orit Struck, Filistinlilerin İsrail'in ezeli düşmanı olan Hamas'la birleşme adımlarına karşı artık tek taraflı adımlar atacaklarını belirtti.
Kendisi de bir yerleşimci olan Struck, İsrail'in bütün Batı Şeria'yı ilhak etmesi gerektiğini ancak bunun bir süreç içinde yapmaları gerektiğini bildiklerini söyledi. Dolayısıyla şimdilik İsraillilerin daha yoğun buunduğu bölgelerin ilhak edilmesi gerektiğini söyledi.
Adalet Bakanı Tzipi Livni ise yerleşim yerleriyle ilgili kanun teklifine karşı olduğunu söyledi. Livni, "Ben İsrail hükümetinin bir parçası olduğum müddetçe bu ilhak fikri asla gerçekleşmeyecek." açıklamalarında bulundu.

Likud Partisi üyesi Yariv Levine ise bu yerleşim yerlerinin İsrail'in tarihinden ayrılamaz yerler olduğunu söyleyerek yasa teklifinin kabul edileceğini söyledi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.