İsrail, TİKA çalışanını 12 gündür gözaltında tutuyor

İsrail, TİKA çalışanını 12 gündür gözaltında tutuyor

TİKA çalışanının avukatının müvekkiliyle görüşme yasağına itirazı reddedildi.

İsrail mahkemesi, 12 Şubat'tan beri gözaltında tutulan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Gazze Şeridi'ndeki çalışanı Filistin uyruklu Muhammed Murteca'nın avukatının müvekkiliyle görüşme yasağına yaptığı itirazı reddetti.

Edinilen bilgiye göre, bugün İsrail'in Birüsseba şehrinde görülen duruşmada, Murteca'nın avukatının, 28 Şubat'a kadar müvekkiliyle görüşmesine yönelik daha önce getirilen yasağa itirazı ele alındı.

Duruşmada, Murteca'nın avukatıyla 28 Şubat'a kadar görüşmesine yönelik yasağın devamına karar veren mahkeme, daha önce alınan kararların geçerli olduğuna hükmetti. Buna göre, davayla ilgili yayın yasağı 14 Mart'a kadar devam edecek ve Murteca 2 Mart'ta yeniden hakim karşısına çıkacak.

Başbakanlığa bağlı TİKA'nın Ankara'daki toplantısına katılmak üzere İsrail makamlarından seyahat izni almasına rağmen Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nda gözaltına alınan Murteca'nın, "Hamas ile çalışmak, düşman bir örgüte üye olmak, yabancı casuslarla iletişim halinde olmak, devlet güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan komplo hazırlamakla" suçlandığı öğrenildi.

Yayın yasağı devam ediyor

Murteca hakkındaki davayla ilgili yayın yapılmasına yönelik yasak 14 Mart'a kadar devam edecek. İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten birimi COGAT'ın (Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerinin Koordinasyonu Birimi) basın sözcülüğü konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevapsız bırakmış ve iç istihbarat birimi Şin Bet'ten bilgi istenmesini tavsiye etmişti. Şin Bet ise AA muhabirinin Murteca ile ilgili sorusunu "yayın yasağı olduğu" gerekçesiyle cevaplamaktan kaçınmıştı. Şin Bet'ten bir yetkili, "Mahkeme tarafından yayın yasağı getirildiği için (Murteca'nın) gözaltına alınmasıyla ilgili herhangi bir bilgi veremeyiz." açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğin temasları sürüyor

Tel Aviv ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine rağmen İsrail'in, Başbakanlığa bağlı bir kurum olan TİKA çalışanı Murteca'yı Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alması dikkati çekiyor.

Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin, 12 gündür gözaltında tutulan Murteca'yla ilgili İsrailli yetkililerle temaslarını sürdürdüğü ve gözaltı süreciyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.

Murtaca'ya yöneltilen suçlamaların şahsına yönelik olduğu, TİKA'nın çalışmalarıyla bağlantılı bir suçlamada bulunulmadığı öğrenildi.

TİKA koordinatörleri ve yerel personelin katılacağı Ankara'daki yıllık eğitim toplantısına katılmak üzere İsrail makamlarından çıkış izini alan Filistin uyruklu Murteca, 12 Şubat'ta Beyt Hanun Sınır Kapısı'nda İsrail güçlerince bir müddet alıkonulduktan sonra gözaltına alınmıştı.

Evli ve 4 çocuk babası Murteca, 2012'den bu yana Gazze'de TİKA için çalışıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.