İsrail, saldırmak için füzeleri mazeret sayıyor

İsrail, saldırmak için füzeleri mazeret sayıyor

İsrail, Gazze'den fırlatılan füzeler bahanesiyle hava saldırısı düzenliyor, ancak atılan füzelerin etkisine ilişkin herhangi bir açıklama yapmıyor.

İsrail Ordusu, Gazze'den İsrail'e bugüne kadar fırlatılan füzelerden 635'inin güney kesimlere düştüğünü, 147'sinin de "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
 
İsrail tarafından bugüne kadar Gazze'den fırlatılan füzelerin yol açtığı hasar ile ölen ya da yaralananlara ilişkin herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Kamuoyuna sadece, İsrail'e fırlatılan füzelerin halk arasında yol açtığı paniğe ilişkin görüntüler dikkat çekti.
 
İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında ise ölenlerin sayısı 166'ya, yaralıların sayısı bin 120'ye yükseldi. Özellikle sivillerin yaşadığı binalar tahrip edilirken, çok sayıda kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
 
-Fırlatılan füzelerin bahanesiyle bomba yağdırdı
 
Öte yandan, Gazze Şeridi'nden atılan füzeleri bahane eden İsrail Ordusu yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik saldırılarda pazartesi gününden bu yana bin 320 hedefi vurduğunu bildirdi.
 
Açıklamada, "Hedefler, 735 rampa, 64 eğitim kampı, 58 silah deposu, 32 Hamas yönetimine ait tesis 29 Filistinli örgütlerin haberleşme alt yapısını ve birçok farklı mekanı kapsıyor" denildi.
 
-Füzeleri bahane ediyor 
 
Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi siyasi bilimler profesörü Esad Ebu Şerh, "İsrail, Filistinli direnişçilerin füzelerini Gazze Şeridi’ne saldırmak için mazeret sayıyor" dedi.
 
İsrail’in, Filistinli direnişçilerin ürettiği füzeleri Gazze Şeridi’ne saldırmak için mazeret sayarken, söz konusu füzelerin bir tür “korku dengesi”ni sağlamayı başarmasının ardından, İsrail’in “yıkıcı güce” başvurduğu belirtiliyor.  
 
AA muhabirine konuşan Gazze’deki El-Ezher Üniversitesi siyasi bilimler profesörü Esad Ebu Şerh, Filistinli direnişçilerin sahip olduğu füzelerin, İsrail’in elinde bulundurduğu füzelerle kıyaslanamayacağını belirterek, "İsrail, Filistinli direnişçilerin füzelerini Gazze Şeridi’ne saldırmak için mazeret sayıyor" diye konuştu.
 
Ebu Şerh, “Dünya füze kelimesini duyduğunda Gazze’deki direnişçilerin yok edici silahlara sahip olduğunu zanneder, halbuki olanlar 2 milyona yakın Filistinli vatandaşın insancıl isteklerini görmezlikten gelen ve tarihte en uzun ablukayı uygulayan İsraillilere karşı başvurulan caydırıcı unsurun uygulanmasından ibaret” dedi.
 
-Duygu sömürüsü yapıyor 
 
Ramallah’ta çıkan El-Eyyam gazetesi yazarı Talal Ukel, "İsrail’in Gazze’deki direnişin füzelerini dünya kamuoyuna her eve ulaşarak, İsrail’deki günlük hayatı etkileyebilen silah şeklinde gösterme çabasına girdiğini" kaydetti.
 
Ukel, "İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlarında kendisini haklı çıkartmak için uluslararası topluma “duygu sömürüsü” yapıyor" görüşünü dile getirdi.
 
İsrail uzmanı Nezir Mucelli, Gazze’deki direnişçilerin füzelerini, İsrail gibi öldürmek amacıyla değil, İsrail'i Filistin halkının meşru taleplerini yerine getirmesi için baskı vesilesi olarak kullandığını dile getirdi.
 
İsrailin güneyindeki Sderot kenti, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 26 Ekim 2001'den bu yana "atölye üretimi" roketlerin atıldığı ilk şehir oldu.   
 
"Kassam 1" roketi, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan Time dergisinde "Ortadoğu'yu değiştirecek ilkel roket" başlığıyla verildi.
 
Hamas 2002 yılının şubat ayında, bu füzeyi geliştirerek ismini "Kassam 2" olarak değiştirdi.
 
Filistin direniş güçleri ve özellikle İslami Cihad Hareketi, Kassam roketlerinin üretimi ve geliştirilmesini bir direniş yolu olarak önceledi.
 
Hamas, zamanla roket menzilini geliştirerek 80 kilometreye ulaşan füzeler yaptı. Bu füzelere, 2012 Kasım ayında İsrail tarafından şehit edilen Kassam Tugayları komutanlarından Ahmed El-Caberi anısına J80 adını verdiler. Kassam Tugayları, İsrail'in pazartesi günü başlattığı hava saldırılarına karşılık olarak Tel Aviv'i J80'lerle vurdu.
 
Kassam Tugaylari, yine yerel atölyelerde geliştirdikleri R160 füzesiyle de İsrail'in önemli şehirlerinden Hayfa'yı vurdu.
 
İsrail bu füzelerden korunmak için, yaklaşık 2 milyar dolar harcayarak dünyanın en gelişmiş füze kalkanı sistemlerinden "Demir Kubbe" hava savunma sistemini kurdu.
 
Yakın Doğu Politikası için Washington Enstitüsü'nden Margaret Lewis tarafından hazırlanan araştırma raporunda, "İsraillileri tehdit eden 40 ila 60 Km menzilli füzelere sahip Hamas'la İsrail'in arasında, stratejik bir dengenin sağlanması zorunlu hale gelmiştir" ifadelerine yer verildi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.