İsrail polisinden Mescid-i Aksa'ya baskın

İsrail polisinden Mescid-i Aksa'ya baskın

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen İsrail polisi ve cami cemaati arasında arbede yaşandı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa avlusuna baskın düzenlemesinin ardından, ibadet için orada bulunan Filistinliler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandığı ve güvenlik güçlerinin kutsal mekanda ses bombası ile göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.
 
Gerginliğin yaşandığı avluda polisinin kullandığı ses ve göz yaşartıcı bomba nedeniyle çok sayıda kişi boğulma tehlikesi yaşadı.
 
Mescid-i Aksa Kültür ve Miras Kurumu Medya Koordinatörü Mahmud Ebu Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada  "Onlarca İsrail polisi aniden Mescid-i Aksa'ya girdi. Aksa'nın avlusunda bulunan yaşlı cemaati dışarı çıkardı. Olaylar sırasında çok sayıda kişi yaralandı" dedi.
 
İsrail polisinin resmi Twitter hesabında "Polis, taş ve molotof kokteyli taşıyan gençlerin toplanmasını engellemek için Aksa'nın avlusuna girdi" denildi.
 
Mescid-i Aksa Kültür ve Miras Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Polis güçleri, sabah namazının ardından Megaribe kapısından Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi. Polisler Aksa'da ibadet edenleri ses bombası, biber gazı, plastik mermi yağmuruna tuttu. Ardından Kıble Mescidi'nin etrafını kuşatan polisler, buradaki cemaate karşı da yoğun şekilde" ifadelerine yer verildi.
 
Çok sayıda güvenlik gücünün Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarını kuşattığını, kadınların ve 50 yaş altı erkeklerin Aksa'ya girmesine izin vermediği kaydedildi. 
 
Açıklamada ayrıca, sabah erken saatlerde yapılan askeri baskınların tehlikeli olduğu ve gün içinde yapılacak muhtemel baskınların habercisi olabileceği ifade edildi.
 
İsrail parlamentosu  Knesset Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin, dün Yahudileri Mescid-i Aksa'ya girmeye çağırmıştı.
 
Öte yandan El-Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu'ndan alınan bilgiye göre Mescid-i Aksa'nın altında "Süleyman Mabedi" olduğuna inanan bazı radikal Yahudi cemaatler de Mescid-i Aksa'ya girme çağrısı yaptı.
 
"Süleyman Mabedi"nin Mescid-i Aksa'nın altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimcilerin gerçekleştirdiği ve Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.