İsrail ordusuna soruşturma açılsın

İsrail ordusuna soruşturma açılsın

Uluslararası Af Örgütü sağlam kanıtların bulunması sebebiyle acil soruşturma başlatılmalısı gerektiğini açıkladı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze'deki sağlık çalışanlarını ve hastaneleri kasti olarak hedef alan saldırılarına ilişkin sağlam kanıtların bulunduğunu ve acil soruşturma başlatılması gerektiğini bildirdi.
 
Gazze'deki 6 sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğinin bildirildiği Af Örgütü'nün açıklamasında, İsrail'in saldırılarında ambulans ve hastanelerin hedef aldığı vurgulandı. Açıklamada örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther'in şu sözlerine yer verildi:
 
"Ambulans sürücüleri ve diğer sağlık çalışanlarının tanımladıkları, hayat kurtarmaya çalışan iş arkadaşlarının bombalar ve mermilerle öldürüldüğü veya yaralandığı imkansız ortamda çalışmak zorunda olmaları, Gazze'deki hayatın korkunç gerçeğini ortaya koyuyor.
 
Asıl korkutucu olan, İsrail ordusunun sağlık tesislerini veya sağlık çalışanlarını hedef aldığını gösteren sağlam kanıtlardır. Bu tür saldırılar uluslararası hukuk tarafından kesinlikle yasaklıdır ve savaş suçu anlamına gelmektedir. Bunlar durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi gerektiği yönündeki tartışmaları güçlendirmektedir."
 
-"Ambulanslar hedef alındı"-
 
Açıklamada, Gazze'de sağlık çalışanlarının ifadelerine de yer verildi. Gazze'deki Al-Aqsa Martys hastanesinin ambulans hizmetleri gözetmeni Jaber Khalil Abu Rumileh'in 21 Temmuz günü yarım saat boyunca sağlık merkezinde nasıl bombardıman altında kaldığı kendisi tarafından şöyle aktarıldı:
 
"Saat öğlen 3'tü. Acil serviste çalışıyordum. Hastaneyi sallayan bombardımanı duydum. Gebe ve sezeryan ünitesi, yani 4. katı vuran bombardımandı bu. Birkaç saldırı daha oldu sonra. İnsanlar korkmuştu. Hastalar dışarı kaçtı. Doktorlar ölüleri çıkaramadı, yaralılara yardımcı olamadı."
 
Af Örgütüne konuşan Gazze'deki bir başka sağlık görevlisi Muhammed Ebu Jumiza'nın ise, 24 Temmuz'da Han Yunus'a düzenlenen saldırıda ambulansla yaralıları hastaneye taşıdığı sırada uğradığı bir saldırıda başından yaralandığı, sonrasında da sağır olduğu kaydedildi.
 
Açıklamada, örgüte yaşadıklarını anlatan Filistin Kızılay Birliği'nin (PRCS) Ambulans ve Acil Servis Ünitesi Direktörü Dr. Bashar Murad, İsrail ordusunun saldırılarında en az iki PRCS ambulans görevlisinin hayatını kaybettiği, 35'inin yaralandığı ve 17 sağlık aracının ise hizmet dışı bırakıldığını aktardığı belirtildi.
 
Af Örgütü, A'ed Mustafa Bur'i isimli bir başka ambulans çalışanının da 25 Temmuz'da Beyt Hanun'dan ambulans olduğu açık olan araçla geçerken bombalandığını ve sağlık görevlisinin yanarak hayatını kaybettiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca, Gazze'deki hastanelerde yetersiz su kaynağı, temel ilaç eksikliği, yakıt ve elektrik sıkıntısı yaşandığına dikkat çekildi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.