İsrail ordusu Halil kentini güvenlik kordonu altına aldı

İsrail ordusu Halil kentini güvenlik kordonu altına aldı

İsrail ordusu, 3 kayıp Yahudi yerleşimcinin bulunması amacıyla Batı Şeria'nın güneyindeki Halil kentini güvenlik kordonu altına aldı.

İsrail radyosunda geçen habere göre, İsrail güvenlik güçlerinin, kaçırıldığı iddia edilen 3 kayıp Yahudi yerleşimcinin bulunması amacıyla Batı Şeria'nın güneyindeki Halil kentini güvenlik kordonu altına aldığı belirtildi.

Halil kentindeki kayıp İsraillilerin bulunması çalışmasına devam edilirken, arama esnasında çok sayıda Filistinli gözaltına alındı.

Öte yandan, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu sekreteri Yasir Abdo Rabbo, "Filistin'in Sesi" radyosuna yaptığı açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun kaybolan vatandaşlar ile ilgili yaptığı açıklamalarla, yeni kurulan Filistin Uzlaşı hükümetini Uluslararası kamuoyunda sorumlu tutmaya çalışıyor" dedi.

İsrailli yerleşimcilerin yaptıkları hukuksuz uygulamalar nedeniyle hükümetin yerleşimcilere koruma sağladığını ve onlardan dolayı kendisini sorumlu tutmadığını belirten Rabbo, Filistin Uzlaşı hükümetinin sorumlu tutulamaması gereken olaydan dolayı sorumlu tutulmaya çalışıldığını kaydetti.

Barışı isteyenlerin kendi içindeki teröristleri ve terör faaliyetlerini durdurması gerektiğini ifade eden Rabbo, Filistin topraklarına el konulması ve diğer hukuksuzlukların sona ermesi için uluslararası kanunlara uyulması gerektiğini bildirdi.

Netanyahu "Hamas"ı suçladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kayıp 3 Yahudi yerleşimciyle ilgili "Hamas"ı suçladığı bildirildi.
Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısı ardından Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Bizim gençlerimizi, başkan Abbas'ın birlik hükümeti kurmak için anlaştığı Hamas kaçırmıştır. Bunun ciddi yansımaları olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, kaçırıldığını iddia ettiği kayıp 3 Yahudi yerleşimcinin bulunması için "titiz bir çalışma" yürüttüklerini belirtti.

Yalon, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ordu ve istihbarat birimleri titiz bir çalışma yürütüyor. Bu karmaşık olayın çözülmesinde herkesin sabırla sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

İsrail yönetimi, perşembe gecesi, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia ediyor ve bu konuda Filistin yönetimini sorumlu tutuyor. Bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti. Ordu birlikleri gece Batı Şeria'da Hamas üyelerinin evlerine baskın düzenleyerek aralarında eski bakan ve

Hamas Netanyahu'nun suçlamalarını reddetti

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun açıklamalarını "aptalca" diye nitelendirerek, suçlamaları reddettiklerini belirtti. Netanyahu'nun bu açıklamalarından sonra İsrail'in, Filistinlilere yönelik saldırılarını artıracağı yönünde uyarıda bulunan Zuhri, "İsrail, Filistin halkına ve liderlerine yönelik artacak saldırılardan sorumlu olacaktır" ifadesini kullandı.

Hamas’ın Batı Şeria’daki ofisinden yapılan yazılı açıklamada da “Kaçırma eyleminin arkasındaki kahramanları ve halkımızın tüm askeri gruplarını selamlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun Batı Şeria’da yaptığı tutuklamaların, El-Halil kentindeki kaçırma operasyonunun ardından İsrailli komutanların içerisine düştüğü karışıklığı ve kargaşayı yansıttığı belirtilen açıklamada, Batı Şeria’daki Filistinlilere İsrail’e karşı direnişi artırmaları istendi.

Açıklamada, Batı Şeria’daki güvenlik birimlerine, İsrail’le emniyet koordinasyonu ve işbirliği yapmaktan vazgeçmeleri ve halkın yanında yer almaları yönünde çağrı yapıldı.

Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapıları kapatıldı

İsrail yönetiminin, Gazze'nin Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun sınır kapılarını güvenlik gerekçesiyle kapattığı bildirildi.

Filistin Yönetimi Sınır Kapıları Sorumlusu Nazmi Mihna, İsrail yönetiminin kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolması sebebiyle kendilerine ikinci bir emre kadar kapıların kapandığını içeren bir bildiri gönderdiğini söyledi.

Gazze'nin tek ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim aracılığıyla yalnızca yakıt girişine izin verileceği belirtildi.

Öte yandan, Gazze Şeridi'ndeki Ablukayla Mücadele Halk Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, İsrail'in sınır kapılarını kapatma kararı kınandı.

Açıklamada kapanan sınır kapısı nedeniyle Gazze halkına karşı gerçekleştirilen ihlallerin durdurulması için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un acil olarak devreye girmesi talep edildi.
İsrail'in sınır kapılarını kapatarak, Gazze'de 2 milyon kişiyi temel ihtiyaçlarının temininden yoksun bıraktığı, çocuk sütü, medikal malzeme ve ilaç ile günlük ihtiyaçlarının girişinin engellendiği kaydedildi.

Mısır yönetiminin Refah sınır kapısını kapalı tutması nedeniyle Kerm Ebu Salim, Gazze'nin ticari geçişler için tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.