'İsrail mültecilere yaşam hakkı tanımıyor'

'İsrail mültecilere yaşam hakkı tanımıyor'

İsrail'in Afrikalı mültecilerin sınır dışı edilmesini kararlaştırmasının ardından binlerce kişi Uganda ve Ruanda'ya gönderilme korkusu yaşıyor.

İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein’in geçen hafta, "Afrikalı göçmenlerin sınır dışı edilmesi" kararını onaylamasının ardından, "mülteciler sorunu" yeniden gündeme geldi.

İsrail'in en canlı şehri olarak gösterilen Tel Aviv'in güneyine doğru biraz gidildiğinde, bambaşka bir manzara ortaya çıkıyor. Acımasız, tehlikeli ve trajedilerle dolu bu bölge, Sudan ve Eritre'den gelen mültecilere ev sahipliği yapıyor. 

"İsrail yaşam hakkı tanımıyor"

Ülkedeki binlerce Afrikalı mülteciden biri olan Eritre asıllı Ahmed (22), yaşadıkları zorlukları anlatarak, "İsrail, bize yaşam hakkı tanınmıyor. Afrikalı mültecilere iyi davranılmıyor" dedi.

Sağlık sigortası ve eğitim haklarının olmadığını ifade eden Ahmed, "Bir oğlum var burada. Barış olsa ülkeme dönmek isterdim ama barış yok. Buraya gelirken iyi bir hayat elde edeceğim beklentisindeydim ancak bu da gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.

İsrail’e 10 yıl önce iltica ettiğini söyleyen Sudan asıllı mülteci ise İsrail’e adım atar atmaz tutuklandığını ve 2 yıl hapis yattığını söyledi.

Gerçek adını güvenlik kaygısıyla gizleyerek kendisini Mahmud (50) olarak tanıtan Afrikalı mülteci, hapis yattığı süre boyunca kendisine İsrailli yetkililer tarafından, "Ülkene dönmeyi kabul ettiğini gösteren bir evrak imzala" telkininde bulunulduğunu anlattı.

Afrikalı göçmenleri, geçmişte "hamam böceği"ne benzeten İsrailli yetkililer olduğunu dile getiren Mahmud, can güvenliği olmadığı için ülkesine dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.

"İsrail’in mülteciler konusundaki notu pek de parlak değil"

Tel Aviv'deki Afrikalı Mülteci Gelişim Merkezi (ARDC) Sözcüsü Oskar Olivier da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail’in Afrikalı mültecilere yönelik politikalarının herşeyden önce kendi ülke yasalarına aykırı olduğu"nu belirterek, "Bunun yanı sıra mültecilerin hukuki statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi'ne de aykırılık söz konusu. İsrail’in mülteciler konusundaki notu pek de parlak değil" değerlendirmesinde bulundu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.