İsrail Mescid-i Aksa'nın çevresine 170 sinagog inşa etti

İsrail Mescid-i Aksa'nın çevresine 170 sinagog inşa etti

Sadece Kudüs ve Mescid-i Aksa için faaliyet gösteren ilk dernek olan Mirasımız Derneği, düzenlediği basın toplantısıyla 2014 yılını değerlendirdi.

Başkan Muhammet Demirci, 2014 yılında Mescid-i Aksa'ya yapılan baskı ve baskınların arttığını, tarihinde ilk defa Aksa'nın tamamen ibadete kapatıldığını belirtti. Kudüs'te bulunan 140 adet caminin onarımını gerçekleştirerek yıkılmaktan kurtulmasına vesile olduklarını söyleyen Demirci, İsrail'in Aksa'nın çevresinde nüfus yoğunluğu olmadığı halde 170 tane sinagog inşa ettiğine dikkat çekti.

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) Genel Başkanı Muhammet Demirci, 2014 yılında Mescid-i Aksa ve Kudüs’te yaşanan olayların değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenledi.

Sadece Kudüs ve Mescid-i Aksa için faaliyet gösteren ilk dernek olan Mirasımız Derneği, 7 yıldır Kudüs, Mescid-i Aksa ve bölgedeki Osmanlı mirasını korumak ve yaşatmak için çalışmalar yürütüyor. Dernek başkanı Demirci, 3 yıldır İsrail’in Mescid-i Aksa’yı bölme planlarına dikkat çektiklerini, İsrail’in Aksa’yı Müslümanlar ve Yahudiler olarak ayrılacak şekilde mekan olarak veya günün belli saatlerinde Müslümanlar, belli saatlerinde Yahudilerin ibadet edeceği şekilde zaman olarak bölünmesi için resmi çalışmalar yürüttüğünü ancak Filistin halkının mescidi hiç terk etmeden gösterdiği direnişin buna engel olduğunu belirtti.

2014 saldırıların zirveye çıktığı yıl oldu

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskın ve saldırıların 2014 yılında ciddi bir artış gösterdiğinin altının çizen Demirci, tarihinde ilk kez 2014 yılında Mescid-i Aksa’nın tamamen ibadete kapatıldığını hatırlattı. Özellikle Ramazan ayının Cuma günlerinde yaklaşık 500 bin kişinin aynı anda namaz kıldığı mescitte bu yıl artan baskılar nedeniyle Ramazan ayında sadece 30 bin kişinin ibadet edebildiğinin altı çizildi.

Beyarık seferleri ile her gün 50 otobüs seferi düzenleyen dernek, çevre şehirlerdeki Filistinlileri Mescid-i Aksa'ya taşıyor. Demirci, buraya giden Müslümanların, gün boyunca mescitte nöbet tuttuklarını ve İsrail baskınlarına karşı mescidi boş bırakmadıklarını söyledi.

Mescid-i Aksa’nın altında her gün kazı çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Muhammet Demirci, mescitte ve çevrede yaşayan Filistinlilerin evlerinde çatlaklar ve çöküntüler olduğuna ve İsrail’in bu evleri ‘çevreye karşı tehdit oluşturduğu’ gerekçesiyle boşaltarak Mescid-i Aksa’nın çevresinden Müslümanları uzaklaştırdığına vurgu yaptı.

Mescid-i Aksa'nın altı oyulmaya, sinanoglar inşa edilmeye devam ediliyor

İsrail’in Mescid-i Aksa çevresinde 170 yeni sinagog inşa ettiğini aktaran Muhammet Demirci, böyle bir ihtiyaç olmadığı halde bu inşaatların sürdüğünü vurguladı. Mirasımız Derneğinin bugüne dek 140 adet tarihi camiyi onardığını belirten Demirci, onarılmayan camilere İsrail’in ‘yıkılma tehlikesine karşı’ el koyduğunu kaydetti.

Mirasımız Derneği olarak 2014 yılı Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da 100 bin kişiye iftar verildiğini belirten Muhammet Demirci, Kudüs’te yaşan Filistinli halkın yüzde 70’ten fazlasının fakirlikle mücadele ettiğine dikkat çekti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.