İsrail işgali sona ermeden gerilim bitmez

İsrail işgali sona ermeden gerilim bitmez

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "İsrail işgali sona ermeden bölgede gerilimin" bitmeyeceğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ)  "Kararlılık ve Halk Direnişi" adı altında Ramallah'ta düzenlenen 27. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerine değinerek, "İsrail işgali sona ermedikçe bölgede gerilim devam edecek. Geçici sınırı kabul etmediğimiz gibi Yahudi devletini de kabul etmiyoruz" dedi.

İsrail genel seçiminde halkının seçeceği ismi barış görüşmelerinde "ortak" olarak göreceklerini ve onunla muhatap olacaklarını ifade eden Abbas, 2014'ün Nisan ayında kesilen barış görüşmelerinin, "İsrail'in Yahudi yerleşim yeri politikasını durdurmasına, esirleri serbest bırakmalarına ve bu ülkenin müzakere katılmasına bağlı" olduğunu belirtti.

İsrail'in Filistin'in vergi gelirlerine el koymasına ilişkin değerlendirmede bulunan Abbas, "Devletle mi eşkıyayla mı muhatap oluyoruz" diye sordu.

İsrail’i, "Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak için her gün ihlallerde bulunma, kiliseleri yakma ve camilere baskın yapmakla" suçlayan Abbas, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz buradayız ve asla çıkmayacağız! Şehrin boşaltılması hususunda onlara destek olanlara sesleniyoruz... Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya ziyareti haram sayan Karadavi'ye sesleniyoruz ve diyoruz ki: Bunu nereden çıkarıyorsun?"

Gazze Şeridi'nin yeniden imarı

İsrail'in Gazze'ye yönelik temmuz ayındaki saldırıların ardından ortaya çıkan "imar krizine" değinen Abbas, şunları söyledi:

"Gazze'nin yeniden imarı uzlaşı hükümetinin görevini yapması ve Gazze Şeridi'nin sınır kapılarının kontrolünü devralmasına bağlı. Hükümetin görevini yapamaması, yeniden imarı zorlaştırıyor. Bunun tek kaybedeni vatandaştır."

Batılı parlamentoların Filistin Devletini tanıması

Bazı Batılı ülkelerin Filistin Devletini tanımasının çok önemli olduğunu vurgulayan Abbas, tüm ülkeleri Filistin'i tanımaya davet ederek, bunun "İsrail'le yapılan barış görüşmelerinden kaçma anlamına gelmediğini" savundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, başkenti Doğu Kudüs olan 2 devletli çözümü teyit ettiğini tekrarladı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.