İsrail imar konusunda bizi engelliyor

İsrail imar konusunda bizi engelliyor

İsrail imar konusunda bizi engelliyor

Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa, ulusal ekonomilerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Yardımlar alarak değil, ulusal düzeyde mücadeleyle bunu kazanmalıyız. Filistin'in ulusal sanayisinin güçlenmesini ve sanayi sektörünün ulusal ekonomi içerisindeki payını yüzde 13'lerden yüzde 25'lere çıkarmak istiyoruz" dedi.
Mustafa, Filistin İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin desteklerinin Filistin halkının direnişine büyük katkı sağladığını ifade ederek, konferans aracılığıyla bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdiklerini söyledi.

Konferansta yatırım imkanları ve iş birliği alanlarının geliştirilmesi için görüşmeler yapacaklarını aktaran Mustafa, Filistin'in çok zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.

Mustafa, İsrail'in Filistin halkına gerçek haklarını vermediğini, uluslararası kanunlara karşı çıkarak özgür bir Filistin'in oluşmasını engellediğini kaydederek, "Yeni bir takım yöntemler çıkarmalıyız ki bu yöntemler karşısında İsrail mecbur kalıp bizi kabullensin. Filistin olarak daha önceki dönemlerde ekonomik konulara çok fazla önem vermedik. Bu konuda, 'Belki İsrail'e işçi göndererek veya donör ülkelerden yardım alarak bu konuyu çözeriz' diye düşünüyorduk. Ancak artık öyle değil. Bağımsız Filistin ekonomisini yaratmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Mustafa, İsrail ekonomisine bağımlı olmalarından dolayı, işsizlik oranının yükseldiğini, milli gelirde ise düşüş yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ulusal ekonomimizin güçlendirilmesi gerek. Böyle devam ederse problem daha da kronikleşecek. Ciddi bir şekilde bu konuyu çözmemiz gerek. Yardımlar alarak değil, ulusal düzeyde mücadeleyle bunu kazanmalıyız. Filistin hükümeti son iki oturumunda bir dizi kararlar aldı. Bu kararlardan biri; İsrail hükümetiyle ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi. Burada denge istiyoruz, ilişkilerin dengeli olması istiyoruz. İşsizliği nasıl düşürebiliriz diye baktığımızda, üreterek ve donörlere bağlı kalmamakla yapabileceğimizi görüyoruz. O zaman ulusal üretimimiz bizim anahtarımızdır. Önümüzdeki dönemde bunu yapacağız. Filistin'in ulusal sanayisinin güçlenmesini ve sanayi sektörünün ulusal ekonomi içerisindeki payını yüzde 13'lerden yüzde 25'lere çıkarmak istiyoruz."

Gazze'yi nasıl imar edeceksek, Kudüs'e de eğileceğiz

Cenin sanayi bölgesinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Mustafa, bunun için Türk hükümetine teşekkürlerini iletti. Mustafa, enerji sektörünün geliştirilmesinin önemine de işaret ederek, bu alanda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. 

İsrail'in ambargo uygulamadan önce Gazze'nin ekonomilerinde önemli bir payı bulunduğunu anlatan Mustafa, Filistin hükümetinin Gazze ekonomisinin tekrar ulusal ekonomiye entegre edilmesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Mustafa, hükümetin mali kaynaklarının az olduğuna da değinerek, şöyle devam etti:

"Biz uzun soluklu düşünüyoruz. Gazze'yi imarsız bırakmayacağız, Gazze'deki halkımızı unutmayacağız. İsrail imar için bize fırsat tanımamakta ve engellemektedir ama biz teslim olmayacağız. Bu, yatırımcıları Gazze'den uzaklaştırmaktadır. Biz bütün bu zorluklara rağmen mutlaka bu imarı gerçekleştireceğiz. Gazze bizim için her şeyden önce gelmektedir. Sadece Gazze değil, Kudüs'te aynı şekilde Çünkü Kudüs ekonomisi de ambargo altındadır. Kudüs, Filistin devletinin başkentidir. Kudüs'ün ekonomisi aynı zamanda Filistin devletinin ekonomisidir. Dolayısıyla, Gazze'yi nasıl imar edeceksek, Kudüs'e de eğileceğiz ve onun için de bir imar planı koyacağız. Kudüs, Gazze ve bütün Filistin ekonomisi için önümüzde çok büyük bir görev var. Filistin ürünlerinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir düzeye getirmemiz gerek. Sadece üretmek değil, pazarlama alanında da çalışma yapılması gerek. Herkesten Gazze için çaba harcamasını, aynı zamanda Kudüs ve Filistin için güçlü bir başkent istiyoruz." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.