İsrail ile Filistin arasında nüfus tartışması

İsrail ile Filistin arasında nüfus tartışması

Filistin yönetiminin yeni raporuna göre 2016 yılında İsrail, Batı Şeria ve Gazze’deki Yahudi nüfusu ile Arap nüfus eşitlenecek. İsrailli uzmanlar ise bu rapora tepki gösteriyor.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu tarafından bu hafta yayımlanan rapor, 2014 yılın nüfus artışı rakamlarının aynı seviyeyi izlediği takdirde 2016 yılında İsrail, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinli ile Yahudi nüfusun 6,42 milyona ulaşarak eşitleneceği sonucuna varması İsrail'de tepkiye neden oldu.

Jerusalem Post gazetesine göre, bazı İsrailli uzmanlar ise Filistin yönetiminin raporunun gerçeği yansıtmadığını ve sayıların şişirildiğini öne sürdü. Raporun 'siyasallaştırıldığını' iddia eden İsrailli uzmanlar, Filistin'in raporunun hedefinin büyük rakamlar vererek İsrail’i korkutmak ve taviz vermeye zorlamak olduğunu iddia etti.

Rapora göre, 2020 yılında Filistinlilerin sayısı 7,14 milyona ulaşarak 6,87 milyonluk Yahudi sayısını aşacak.

İki tarafın istatistikleri çelişkili

İsrail’in merkez istatistik bürosunun açıkladığı verilere göre, ülkede 176 bin bebek doğarken nüfus artışının yüzde 11’i ülkeye göç eden 23 bin Yahudi'den kaynaklanıyor.

Veriler, İsrail'de nüfusun 8,3 milyonu aştığını göstererek, onun dörtte üçünün (6 milyon 218 bin) Yahudilerden oluştuğunu ortaya koyuyor.

İsrail'in yayımladığı bu son istatistiklere göre, ülkede ikinci en büyük topluluğu 1 milyon 719 bin nüfusa sahip Araplar. Kalan yüzde 4,3 ise Arap olmayan Hıristiyanlar ve dini kayıtlı olmayan kişilerden oluşuyor. 

Bu rakamların, ülkedeki 190 bin yabancı çalışanı ya da ülkede kaçak olarak bulunan kişileri kapsamadığı belirtildi.

İki istatistiğin arasındaki farkın en büyük kısmı İsrail'in, otoritesinin bulunmadığı Gazze'deki Filistinlileri saymadığından dolayı ortaya çıkıyor. 

En çok göç veren ülke Fransa oldu

İsrail Göç Bakanlığı ve Yahudiler Ajansı tarafından yayımlanan ortak rapora göre, bu yıl İsrail’e gerçekleşen göç son 10 yılın rekorunu kırdı.

İsrail’e en fazla göç veren ülke, 7 bin Yahudi göçmen ile Fransa oldu. Ukrayna’daki savaştan dolayı İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı üçe katlanarak 5840 kişiye ulaştı.

İsrail’de yürürlükte olan ‘Dönüş Yasası’ ülkeye gelen Yahudilere vatandaşlık hakkı veriyor.

Siyonistler Filistinlileri zorla göç ettirdi

1948 yılında siyonist Yahudiler, Filistinli Arapları silah gücüyle gemilere doldurup ülkeden göç etmeye zorladı.

Ürdün başta olmak üzere Suriye ve Lübnan'a da göç ettirilen Filistinliler hâlâ vatandaşlık sorunu yaşamaya devam ediyor. Göç ettikleri ülkelerde durumları düzeltilemeyen Filistinliler kimlik sorunu yaşamaya devam ediyorlar.

İsrail, diğer ülkelerden göç eden Yahudileri yerleştirmek için işgal ettiği Filistin toprağında yasadışı yerleşim kurmayı sürdürüyor. 

Kaynak: Al Jazeera ve Jerusalem Post 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.