'İsrail iki devletli çözüme bağlı kalmalı'

'İsrail iki devletli çözüme bağlı kalmalı'

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in demokratik bir ülke olarak devam etmesinin tek yolunun iki devletli çözüme bağlı kalması olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in demokratik bir ülke olarak devam etmesinin tek yolunun, Filistin topraklarındaki işgali sonlandırmak, iki devletli çözüme bağlı olmak ve illegal yerleşimleri durdurmak olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, İsrail halkının iradesini yansıtan bir hükümetin kısa zamanda kurulmasını umduğunu belirtti.

Genel Sekreter'in, İsrail'de yeni kurulacak hükümetin, işgali sonlandıracak ve İsrail ile yan yana yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasıyla neticelenecek, nihai barış anlaşması için uygun ortamı oluşturma sorumluluğu olduğuna inandığını belirten Haq, bunun için İsrail'in uluslararası toplumla aktif diyalog içinde olması gerektiğini söyledi.

Bu ortam için İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında illegal yerleşim birimi kurmayı durdurmasının önemli olduğunu vurgulayan Haq, "Genel Sekreter Ban, bunun İsrail'in demokratik bir ülke olarak kalmasının tek yolu olduğuna sıkı biçimde inanmaktadır" dedi. 

Genel Sekreter'in, İsrail Hükümeti'nden Filistin'e ait vergi gelirlerini biran önce transfer etmesini istediğini de kaydeden Haq, bunun Paris protokolü altında yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.