İsrail Gazze’yi yine vurdu

İsrail Gazze’yi yine vurdu

İsrail Ordusu, Gazze'ye gece düzenlediği hava saldırılarında 34 hedefi vurduğunu bildirdi

İsrail Ordusundan yapılan açıklamada, 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolduktan 18 gün sonra cesetlerinin dün akşam El-Halil kentinde bulunmasının ardından Gazze'den İsrail'e 18 füze atıldığı, buna karşılık İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçaklarının Gazze şeridinde 34 hedefe hava saldırısı düzenlediği belirtildi.
 
Açıklamada, İsrail Ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner’in, "İsrail devleti, sivillerin huzurlu bir şekilde yaşayabilmeleri için hareket etmeye devam edecektir. Hamas terör örgütü ve uzantıları Gazze'den yapılan her türlü terör eyleminin tek sorumlusudur" sözlerine de yer verildi.
 
Kudüs Tugayları'na ait bir askeri alan 2 kez vuruldu 
 
AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiye beldesinde bulunan İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'na ait bir askeri alanı 2 kez vurdu. 
 
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentinde Nasır Salahaddin tugayları ile İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait 10 askeri alana da İsrail savaş uçakları tarafından 30 füze fırlatıldı. 
 
Güvenlik kaynakları saldırıların eşzamanlı ve birkaç dakika içinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
 
Saldırıda onlarca ev büyük çaplı hasar görürken Refah ve Han Yunus kentlerinin önemli bir kısmında elektrik kesildi.
 
Öte yandan, İsrail ordusu, ölü bulunan 3 yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi'nin evini havaya uçurdu.
 
Gazze'den İsrail'e 2 füze atıldı
 
Gazze'den İsrail'in güneyindeki Aşkul bölgesine 2 füze saldırısı düzenlendiği bildirildi.
 
İsrail gazetesi Yediot Aharonot'un internet sitesinde yayınlanan habere göre, Gazze'den atılan bir füze İsrail'in güneyindeki Aşkul Yahudi yerleşim biriminin ortasına düştü.
 
İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner de sosyal paylaşım sitesi Twitter'den yaptığı açıklamada, Gazze'den atılan bir füzenin İsrail'in güneyine isabet ettiğini belirtti.
 
Füze saldırısında ölen ya da yaralanan olmadığını belirten Lerner, füzenin düştüğü yerle ilgili bir açıklama yapmadı.
 
1 Filistinli hayatını kaybetti
 
İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çıkan çatışmada 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga'nın hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Cenin devlet hastanesi kaynakları, Ebu Zaga'nın göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralanmış halde hastaneye getirildiğini, müdahalelere rağmen kurtarılamadığını belirtti.
 
Görgü tanıkları da askerlerin Cenin kampına gece baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çatışma çıktığını, çatışmada taş ve molotofkokteyli atan gençlere askerlerin plastik ve gerçek mermi ile ateş ettiğini ve göz yaşartıcı gaz bombası kullandığını dile getirdi.
 
Tanıklar, İsrail askerlerinin, bazı evlere baskın düzenleyerek, evdeki eşyaları karıştırdığını ifade etti.
 
BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet
 
Filistin, dün cesetleri bulunduğu açıklanan İsrailli üç gençle ilgili operasyonlar çerçevesinde, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail'in düzenlediği hava saldırılarını BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.
 
Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur tarafından BM Güvenlik Konseyi başkanlığına sunulan mektupta, İsrail'in işgal atındaki topraklardaki askeri saldırılarını artırdığı ve işgal altındaki topraklarda Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.
 
Özellikle Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırılarında aralarında çocukların da yer aldığı sivillerin hayatını kaybettiğini vurgulayan Mansur, bu saldırıların bölgedeki tansiyonu artırarak bir şiddet kısır döngüsüne girilmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.
 
Son iki hafta içinde Gazze Şeridi'nde sivillerin yaşadığı bölgelere her gece İsrail'in hava saldırısı ve top atışı düzenleyerek uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydeden Mansur, mektubunda saldırılarda hayatını kaybedenlerin isimlerine ve öldürüldükleri mevkilere yer verdi.
 
BMGK, sorumluları yargı önüne çıkarsın
 
Mansur, İsrail'in Filistinlilere karşı toplu cezalandırma yöntemini seçtiğini ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu 575 kişiyi gözaltına aldığını belirterek, gözaltına alınanlar arasında 24 siyasetçinin de bulunduğunu kaydetti.
 
Saldırılar ve Filsitinlilerin evlerine yapılan hukuksuz baskınlar sırasında yaşanan can kayıpları dolayısıyla İsrail'i kınadıklarını dile getiren Mansur, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumun suç işleyen İsraillilerin hesap vermesini temin etmesini istedi.
 
Gazze Şeridi'ndeki "insanlık dışı ve hukuksuz" ablukanın da kaldırılmasını ve 1,7 milyon kişinin toplu şekilde cezalandırılmasının sonlandırılmasını talep eden Mansur, uluslararası hukuk çiğnenirken BM Güvenlik Konseyi'nin işlevsiz kalamayacağını vurguladı.
 
Mansur'un, mektubun BMGK'nın 15 üyesine de dağıtılarak gerekenin yapılmasını istemesine rağmen İsrail'e her durumda koşulsuz destek verdiğini belirten ABD'nin, Konsey'den herhangi bir eylem kararı alınmasına izin vermesi beklenmiyor.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.