İsrail, Gazze’yi vurdu Hamas intikam yemini etti

İsrail, Gazze’yi vurdu Hamas intikam yemini etti

Haziran ayından bu yana Gazze’ye onlarca hava saldırısı düzenleyen İsrail, dün bölgeyi yine vurdu.

En az 14 hedefin vurulduğu saldırılarda 7’si Hamas üyesi 9 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’e karşı öfke büyürken intikam yeminleri eden Hamas, yeni bir intifada (ayaklanma) uyarısında bulundu.
 
Filistinli 16 yaşındaki Muhammed Ebu Hudayr’ın geçen hafta hunharca öldürülmesinin ardından tansiyonun yükseldiği İsrail-Filistin hattı yeni bir şiddet sarmalına sürükleniyor. İsrail ordusu dün gece yarısından sonra Gazze’ye hava saldırısı düzenledi. İsrail savaş uçakları, Mısır sınırındaki Refah kasabasını ve Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgeleri hedef alırken 9 Filistinlinin hayatını kaybettiği, aralarında çocukların da bulunduğu en az 11 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölenlerden 7’sinin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları mensubu olduğu kaydedildi. Dünkü saldırı, İsrail’in 2012 yılı sonundaki kanlı ‘Savunma Sütunu’ operasyonundan bu yana Gazze’de en fazla can kaybının yaşandığı saldırı oldu. Saldırının, Gazze’den pazar günü atılan 25 rokete karşılık düzenlendiğini açıklayan İsrail ordusu, “terör noktalarının ve roket rampalarının vurulduğunu” duyurdu. Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas ise intikam yemini etti. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail’in bölgede şiddeti tırmandırdığını söylerken, “İsrail bunun bedelini ödeyecek.” dedi. Hamas liderlerinden Muşir el Masri de İsrail’in ‘tüm kırmızı çizgileri geçtiğini’ ifade ederek yeni bir intifada uyarısında bulundu. Akan kanların zayi olmayacağını dile getiren Masri, “Bu ölümler intifada ve direnişi ateşleyecektir.” dedi. İsrail’in saldırısına misilleme olarak dün Gazze’den İsrail’in güneyine 40 kadar roketin fırlatıldığı bildirildi. Gazze sınırına haftalardır asker yığan İsrail ordusu ise yedek askerleri göreve çağırdı. İsrail’in bu kararı, bölgeye yapılacak geniş çaplı bir kara operasyonunun habercisi olarak değerlendiriliyor. Mısır ve Ürdün ise Aralık 2012’de varılan ateşkesin yeniden tesis edilmesi için taraflar arasında arabuluculuk yapıyor. Ancak Hamas yetkilisi Masri, İsrail’in son haftalardaki saldırılarını ve tutuklamalarını hatırlatarak, “Anlaşmadan geriye bir şey kalmadı.” diye konuştu.    
 
MUHAMMED’İN KATİLLERİ KORKUNÇ CİNAYETİ İTİRAF ETTİ
 
Bölgede gerilim, 12 Haziran’da Batı Şeria’da kaçırılan üç İsrailli gencin geçen hafta salı günü cesetlerinin bulunması, saatler sonra ise Doğu Kudüs’te Filistinli Muhammed’in kaçırılıp yakılarak öldürülmesinin ardından hızla tırmandı. İntikam amaçlı olduğu düşünülen cinayet sonrası Kudüs başta olmak üzere Batı Şeria’daki şehirler ve İsrail’deki bazı Arap köylerinde İsrailli güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çatışmalar patlak verdi. En son pazar gecesi düzenlenen protestolar sırasında 30 Filistinli gözaltına alındı. Cinayeti kınayan İsrail Başbakanı Netanyahu dün Muhammed’in babasını telefonla arayarak başsağlığı diledi ve sorumlulardan adalet önünde hesap sorulacağını söyledi. Korkunç cinayetle ilgili önceki gün 6 şüpheli gözaltına alınırken bunlardan üçünün suçlarını dün itiraf ettiği bildirildi. İsrailli Yahudi olduğu kaydedilen zanlıların isimleri ise açıklanmadı. Bu arada Yisrael Beitenu (Evimiz İsrail) partisinin lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, 2013 seçimlerine ortak liste ile girdikleri Netanyahu’nun Likud Partisi’nden ayrılma kararı aldı. Netanyahu’yu Hamas’a yeterli karşılık vermemekle eleştirerek Gazze’ye daha ağır operasyonlar düzenlenmesini isteyen şahin Lieberman, bundan sonra yollarına ayrı bir parti olarak devam edeceklerini bildirdi. Ancak hükümete destek vermeyi sürdüreceklerini belirtti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.