İsrail, Gazze'de zulme doymuyor

İsrail, Gazze'de zulme doymuyor

Gazze’ye yönelik salı günü başlattığı operasyonda bombardımanı yoğunlaştıran İsrail ordusu, iki günde 560’tan fazla hedefi vurdu.

 Saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk en az 47 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Netanyahu, orduya operasyonu genişletme emri verdi.
 
Gazze Şeridi’ne son iki yıl içindeki en büyük operasyonu başlatan İsrail, 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı bölgeye yönelik hava bombardımanını yoğunlaştırdı. Denizden ve havadan Gazze’ye bomba yağdıran İsrail ordusu, dün 200 civarında hedefi vurdu. Operasyonun ikinci gününde en az 20 Filistinli hayatını kaybetti. Dünkü kayıplarla birlikte, Gazze’den yapılan roket saldırılarını durdurma gerekçesiyle salı günü başlatılan ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’nda ölenlerin sayısı 47’yi buldu. Bunların çoğu da kadın ve çocuk. Yaralı sayısı da 300’e yaklaştı. İki günde vurulan nokta sayısı ise 560’tan fazla. Hamas ise İsrail’e roket saldırıları ile cevap vermeye çalışıyor. Gazze’den fırlatılan roketler, İsrail’in iç kesimlerine kadar ulaşıyor. Roketler sebebiyle Tel Aviv ve Kudüs’te sürekli siren sesleri çalıyor. Hamas saldırılarında ölen olmazken, iki kişinin yaralandığı bildirildi. Hamas dün Gazze’ye 140 km mesafedeki Hayfa’ya da roket fırlattığını açıkladı. İsrail ise füzenin Gazze’ye 100 km mesafedeki Hadera’ya düştüğünü ve bu konumun şimdiye kadar Filistin roketlerinin ulaştığı en uzak nokta olduğunu kaydetti.
 
SINIRDAKİ AİLELER İÇ KESİMLERE KAÇIYOR
 
40 bin yedek askeri göreve çağırmak için yetki alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya operasyonun kapsamını genişletme emri verdi. Kasım 2012’de sekiz gün süren İsrail operasyonunun ardından en şiddetli çatışmaların yaşandığı İsrail-Filistin hattında gerilimin daha da tırmanacağı belirtiliyor. Sınıra binlerce asker ve çok sayıda tank yığan İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmasından endişe edilirken sınırdaki Filistinli aileler evlerini terk ederek iç kesimlere doğru kaçıyor.
 
80 YAŞINDAKİ FİLİSTİNLİ NiNE CAN VERDİ
 
İsrail ordusu dün roket fırlatma noktalarını, Hamas’ın güvenlik komuta tesislerini ve Mısır sınırında silah kaçakçılığı yapılan tünelleri vurduğunu açıkladı. Ancak yerle bir olan evlerden, ölen Filistinli kadın ve çocuklardan bahsetmedi. Gazze’de bir Hamas mensubunun evi vurulurken 80 yaşındaki annesi, eşi ve  çocuğu hayatını kaybetti. İslami Cihat üyesi bir başka Filistinlinin evi hedef alınırken 4 çocuk, anneleri ile birlikte son nefeslerini verdi. Gazze Şeridi’nin güneyindeki bir hastane de bombardımanda isabet aldı. Gazze, birkaç dakika arayla düşen bombalarla sallanırken, gökyüzünü kara dumanlar kapladı. Filistinli yetkililer, iki gün içinde 50’den fazla evin yerle bir edildiğini, 1.700’den fazlasının da zarar gördüğünü açıkladı. İsrail Başbakanlık sözcüsü Mark Regev, Hamas mensuplarının halkın arasına karıştığını ifade ederek, sivil kayıplardan “direkt olarak” örgütün sorumlu olduğu yönünde bir açıklama yaptı. İsrail’in saldırgan tutumu karşısında uluslararası toplum ise sessizliğe bürünmüş durumda ABD, en yakın müttefiki İsrail’in saldırılarını desteklerken Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ise “her iki tarafa itidal” çağrısı yaptı.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.