İsrail gaza geldi

İsrail gaza geldi

İsrail, pahalı Rusya doğal gazına bağımlı olmak istemeyen Avrupa'ya Türkiye üzerinden gaz satmak için harekete geçti.

Akdeniz açıklarında yılda 16 milyar metreküp gaz üreten İsrail, bunu 450 kilometrelik bir denizaltı hattıyla Ceyhan'a, oradan da Avrupa'ya aktarmak istiyor.
 
Mavi Marmara şehitleriyle ilgili Türkiye'nin isteklerini yerine getirmeyen İsrail, Akdeniz'de doğalgaz hattı döşemek için Türkiye'nin kapısını çaldı. Avrupa ile Rusya arasında gerginliği fırsata çevirmek için harekete geçti. Rusya'nın doğalgazına bağımlı olmak istemeyen Avrupa'nın zaafına oynayan İsrail, Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılmak istiyor. Akdeniz açıklarındaki Leviathan gaz sahasından yılda 16 milyar metreküp üretim gerçekleştirmeyi planlayan İsrail, bunu 450 kilometrelik bir denizaltı boru hattıyla Ceyhan terminaline, oradan da boru hatları aracılığıyla Avrupa'ya taşımak istiyor.

GÜNEY KIBRIS ADINA LOBİ HAZIRLIĞI

Doğalgaz hattını Türkiye'ye ulaştırabilmesi için Güney Kıbrıs Ekonomik Bölgesinden geçirmek zorunda olan İsrail'in, Türkiye nezdinde Güney Kıbrıs adına lobi hazırlığında olduğu belirtiliyor. Analiz kuruluşu Stratfor'a göre ise Güney Kıbrıs yönetimi Türkiye tarafından tanınmadıkları sürece İsrail boru hattının sınırlarından geçmesine izin vermeyecek. 2017 itibariyle projeyi işler hale getirmek isteyen İsrail'in Güney Kıbrıs'ı ikna edip etmeyeceği merak ediliyor.

BORU HATTINA TURCAS TALİP

Karadeniz'deki Mavi Akım'ın bir benzeri olarak yapılması düşünülen doğalgaz boru hattının yapımına bir Türk şirketi talipli çıktı. İşadamı Erol Aksoy'un sahibi olduğu Turcas firmasının projenin inşasını üstlenmek için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret hacmi yıllık 6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

20 MİLYAR DOLARLIK GAZ

Akdeniz'in 15 km açıklarındaki Leviathan gaz sahasından çıkaracağı gazı Avrupa'ya satmak isteyen İsrail'in hedefi buradan yılda yaklaşık 20 milyar dolar para kazanmak. 16 milyar metreküp doğalgazı, boru hatlarıyla Ceyhan'a, oradan da Türkiye'den geçen hatlarla Avrupa'ya satmayı amaçlıyor.

İsrail hükümeti Mavi Marmara faciasını unuttu!

Gaz hattı için Türkiye'nin kapısını çalan İsrail, Mavi Marmara hadisesinde Türkiye'nin 9 vatandaşını katletmesi nedeniyle Türkiye hükümeti tarafından istenen şartları yerine getirmediğini unuttu. İsrail telefonda özür dilemiş olsa da tazminatlar konusunda istenen adımları atmadı. Bununla beraber mağdur durumdaki Gazze halkına ambargo uygulamaya devam ediyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.