İsrail, Filistinli çocukları eğitimden mahrum bırakıyor

İsrail, Filistinli çocukları eğitimden mahrum bırakıyor

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail'in, çok sayıda Filistinli çocuğu eğitim hakkından mahrum bıraktığını belirtti.

Filistin'de yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in yıl başından bu yana çoğunluğu Kudüs'te olmak üzere 800 çocuğu gözaltına aldığı ifade edildi.

Açıklamada, çocukların çoğunun "zorunlu ev hapsi" şartıyla salıverilmesi nedeniyle okula gitmelerinin engellendiği, tutuklananların ise eğitim hayatına devam edemediği vurgulandı.

İsrail askerleri Filistinli çocukları hedef alıyor

Gözaltılar sırasında yapılan ihlallerin de çocukların hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan bazı çocukların vücudunda kalıcı hasarlar meydana geldiği hatırlatıldı.

Tutuklu ya da serbest bırakılan çocukların eğitim hakkından mahrum bırakılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çocuk tutuklular, uluslararası insan haklarına aykırı birçok ihlale maruz kalıyor. Bu ihlallere işkence, istismar, kasten yaralama, aşırı güç kullanma, aç-susuz bırakma, tehdit, küfür, hakaret ve onur kırıcı davranışlara maruz kalma, baskı ve tehdit altında işlemediği bir suçu itirafa zorlanma gibi örnekler verilebilir."

Filistin makamlarının resmi verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.