İsrail Filistinli çocuklara karşı aşırı güç kullanıyor

İsrail Filistinli çocuklara karşı aşırı güç kullanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrailli güvenlik güçlerinin gözaltına aldıkları Filistinli çocuklara kötü muamele ettiğini, çocukları gözaltındayken dövdüğünü, tehdit ettiğini ve ailelerinin ya da avukatlarının refakati olmaksızın sorguladığını bildirdi.

Örgütün internet sitesinde yer alan açıklamada, İsrailli güvenlik güçlerinin kötü muamelesine maruz kalan, aralarında 11 yaşındaki Filistinli bir erkek çocuğunun da bulunduğu altı çocukla görüşüldüğü belirtildi. 

Dördü Doğu Kudüs, ikisi Batı Şeria'da yaşayan bu çocukların 2014 yılının mart ile aralık ayı arasında taş attıkları iddiasıyla İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı kaydedildi. Çocukların gözaltındayken maruz kaldıkları kötü muamele nedeniyle acı çektiği, korku ve süregelen endişe yaşadığı ifade edildi. 

Açıklamada, çocuklardan birinin vücudunda oluşan bereleri gözler önüne seren fotoğraflar bulunduğu, gözaltına alınan çocukların ailelerinin durumdan haberdar edilmediğinin belgelendiği bildirildi. Açıklamaya göre, ayrıca 14 yaşındaki bir kız çocuğuyla 15 yaşındaki iki erkek çocuğuna İbranice yazılmış ifadeler imzalatıldı. Bunların dışında, İsrailli güvenlik güçlerinin ifade imzalatılan erkek çocuklarından birine "yumruk ve tekme attığı" belirtildi. 

Örgütün açıklamasında, İsrailli güvenlik güçlerinin bu çocukların boğazlarını sıktığı ve üzerlerine ses bombası attığı kaydedildi. İki erkek çocuğu, örgütün yetkililerine gözaltına alındıkları sırada korkudan idrarlarını kaçırdıklarını söyledi, üçü yaşadıklarından ötürü uyumakta zorlandıklarını ve kabuslar gördüklerini aktardı. Çocuklardan 14 yaşındaki kızın 64, 15 yaşındaki erkek çocuklarından birinin 110 gün gözaltında tutulduğu, ailelerinin bu süre içinde çocuklarını ziyaret etmelerine izin verilmediği ifade edildi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Ortadoğu yöneticisi Sarah Leah Whitson, "İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli çocuklara kötü muamelesi, çocuk haklarına saygı duyduğu iddiasıyla çelişiyor. İsrail'in en büyük askeri bağışçısı olan ABD, suistimal içeren bu uygulamalara son verilmesi ve reformlar için sert baskı yapmalıdır" değerlendirmesini yaptı. 

Örgütün bulgularını İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne ve İsrail polisine sunduğu, İsrail Silahlı Kuvvetleri ile Adalet Bakanlığı'ndan verilen yanıtlarda bu iddialara değinilmediği belirtildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.