İsrail, Filistin'le barış görüşmelerini askıya aldı

İsrail, Filistin'le barış görüşmelerini askıya aldı

İsrail, Fetih ve Hamas hareketleri arasında varılan milli mutabakata tepkili

Başbakanlık sözcüsü Ofer Gendelman, yaptığı açıklamada, "Bakanlar Kurulu,  İsrail hükümetinin, terör örgütü olan ve İsrail'i yok etmeye çağıran Hamas'ı bünyesinde barındıran bir Filistin yönetimiyle asla müzakere etmemesi kararını aldı" ifadesini kullandı.
 
İsrail'in, Filistin yönetiminin "tek taraflı" olarak aldığı kararlara karşılık vereceğini kaydeden Gendelman, açıklamasında, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, "İsrail'in barış müzakereleri için çaba harcadığı bu zaman diliminde, Mahmud Abbas ve Hamas arasında anlaşma sağlanması, Filistin tarafının, görüşmeleri bir adım öteye taşımayı reddetmeye devam ettiğinin göstergesidir" ifadesine yer verdi.
 
Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye, dün, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, varılan mutabakatın ardından yaptığı açıklamada, bunun Arap ülkeleri ve uluslararası toplum tarafından desteklenen bir adım olduğunu, aynı zamanda iki devletli çözümün başarıya ulaşması için İsrail ile yürütülen barış müzakerelerini güçlendireceğini ifade etmişti.
 
İsrail Başbakanı Netanyahu ise "Mahmud Abbas, müzakerelerin uzatılması yönünde görüşmeler devam ederken barışı değil, Hamas'ı seçti. Hamas'ı tercih edenler barış istemez" demişti.
 
Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanan Hamas ile Fetih arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.
 
Ekonomik yaptırımlar geliyor
 
Filistin'de Hamas ve Fetih arasında uzlaşı sağlanmasının ardından barış görüşmelerini askıya aldığını açıklayan İsrail, şimdi de Filistin yönetimine baskı kurma amacıyla ekonomik yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.
 
İsrail yönetiminin ilk olarak, mayıs ayında Filistinlilere ödemek durumunda olduğu 125 milyon dolarlık vergi gelirlerini askıya almayı planladığı öğrenildi.
 
İsrail Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bu yönde bir karar alınmadı. Ancak bu paranın kesilmesi yönünde görüşmeler sürüyor" dedi.
 
Gelecek ay ödeme zamanı gelindiğinde paranın gönderilmeyebileceğini ifade eden yetkili, "Ancak inancım, paranın, Filistin tarafının ödemediği elektrik borçlarına karşılık İsrail Elektrik İdaresi hesaplarına aktarılacağı yönünde" diye konuştu.
 
Filistin yönetimi her ay, Batı Şeria ve Gazze'de 165 bin kişiye 100 milyon dolar maaş ödüyor. Filistin yönetiminin, Filistin bankalarına 1 milyar doları aşkın borcu bulunuyor. 
 
Filistin Devlet başkanı Mahmut Abbas, daha önce yaptığı açıklamada, maaş ödemeleri ve rutin işleyiş için gereken miktarın 120 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. 
 
-Filistin tarafında yaptırımlara karşı hazırlık-
 
Filistin tarafı da bu yaptırım hazırlığına karşı arayışlara başladı.
 
Filistin yönetiminin, diplomatlarına, Filistin’e daha önce vermeyi taahhüt ettikleri 1 milyar dolarlık yardımın acil olarak sağlanması amacıyla bulundukları Arap ülkelerinde ön görüşmelere başlama talimatı verdiği öğrenildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum