İsrail Filistin'e suyu bile damla ile veriyor

İsrail Filistin'e suyu bile damla ile veriyor

İşgal altında tuttuğu Filistin'i açık cezaevine çeviren İsrail, Filistinlilere hayatın hemen her alanında cehennemi yaşatıyor.

Her gün sistematik şekilde onlarca evi yıkan İsrail, Filistinlilerin kendi doğal kaynaklarını kontrol etmesine izin vermiyor. Hakları olan suyu damla damla ve parayla veriyor. Okulları da ağır para cezasıyla kapatmaya çalışıyor.

Dünyanın gözü önünde işgal altında tuttuğu Filistinlilere yönelik ırkçı uygulamalarını sürdüren İsrail yönetimi, zulümde sınır tanımıyor. Filistinlileri anavatanlarına hapseden İsrail, Filistin halkına yönelik ırk ayrımcılığını (apartheid) hayatın hemen her alanında tedavüle sokmuş durumda. Filistin topraklarındaki sivillere adeta cehennemi yaşatan Tel Aviv, yıllardır hergün sistematik şekilde onlarca evi yıkıyor, Filistinlilerin suyunu bile Filistinlilere parayla satıyor. Okullara ise ağır para cezası vererek kapanmalarına yol açıyor.

DÖRT KAT FAZLA SU

Geçen hafta Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmada, İsraillilerin Filistinlilerden dört kat daha fazla su tükettiğini söylemesi, İsrail'in gasbettiği Filistin su kaynakları meselesini bir kez daha gündeme taşıdı.

Schulz, konuşmasında 'Bir İsrailli günde 70 litre su tüketirken nasıl oluyor da bir Filistinlinin yalnızca 17 litre su kullanmasına izin veriliyor?' sorusunu kürsüye taşımıştı. Yahudi vekillerin 'Filistinlilere taahhüt ettiğimizden daha fazla su veriyoruz' ifadesi Schulz'un İsrail Meclisi'ndeki kürsüden dile getirdiği ayrımcılıkğı ispata yetti. Her gün onlarca evi yıkan ve yeni yerleşim birirmleri açan İsrail yönetimi, yıllardır Filistinlilerin suyunu Filistinlilere en yüksek fiyattan satıyor.

Batı Şeria'daki su kaynaklarının yaklaşık yüzde 20'si Filistinlilere giderken yüzde 80'ini İsrailliler kullanıyor.

AMBARGO

Kanalizasyon sistemindeki sıkıntılar ve ambargolar nedeniyle suyunun yüzde 90'ı içilemez hale gelen Gazze ise tamamen susuzluğa mahkum. 113 bin Filistinli su şebekesine bağlı değil. Yüzbinlercesi yaz aylarında düzenli su alamıyor. İsrail yönetiminin 'Alan C' ismiyle kodladığı yerleşimlerin sınırındaki bölgelerde İsrail, sı sıkıntısı çeken Filistinlilerin yağmur sularını toplamak için sarnıç kazılmasına bile izin vermiyor.

DENİZ SUYU!

Yanyana olsalar da, Filistin toprakları üzerinde inşa edilen Yahudi Yerleşimleri yeşillikler içindeyken, Filistin köylerine su dönüşümlü veriliyor.

Filistinliler ayaklarının altında akan sularını onlardan çalan İsrail'in 'tuzu alınmış deniz suyu için' para ödüyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.