İsrail 'Demir Kubbe'yi Lübnan sınırına kaydırdı

İsrail 'Demir Kubbe'yi Lübnan sınırına kaydırdı

İsrail, Tel Aviv'de konuşlandırdığı "Demir Kubbe" savunma sistemi bataryalarından bazılarını kuzeydeki Lübnan sınırına kaydırdı.

İsrail ordusunun, "Demir Kubbe" (Iron Dome) adını verdiği füze savunma sistemi bataryalarından bir kısmını Lübnan sınırına kaydırdığı bildirildi.

İsrail ordu sözcülüğü, taşınan batarya sayısı ve gittiği yer hakkında basına detaylı bilgi vermemekle beraber, bazı bataryaların kuzey sınırına doğru hareket ettirildiğini doğruladı. 

İsrail'in önceki gün, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'ne 7 kilometre uzaklıktaki Kuneytra bölgesinde, içinde üst düzey 6 Hizbullah üyesinin bulunduğu aracı helikopterle vurmasının ardından, Hizbullah'ın muhtemel bir saldırısına karşı, Demir Kubbe bataryalarını kuzeye kaydırdığı belirtildi. 

Kısa menzilli füzelere karşı savunma yapan "Demir Kubbe" füze sistemi, saldırılar sırasında istatistiksel olarak yüzde seksen oranında başarı sağlıyor. 

İsrail ordusunun envanterinde "Demir Kubbe" bataryalarından halen 10 adet bulunduğu ifade ediliyor. İsrail'de Rafael silah fabrikasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) verdiği hibe yardım paralarıyla silah üretiliyor. Batarya sistemi, zırhlı bir araç üzerinde monte edilmiş halde, mobil olarak taşınabiliyor ve arazide konuşlandıktan sonra radar sistemi devreye sokuluyor. 100 kilometrelik ve 360 derecelik çevresel alan içerisinde muhtemel bir tehdit sırasında otomatik olarak harekete geçen sistem, atılan füzeyi havada yakalayarak imha ediyor. Her 'Demir Kubbe' batarya sistemi, üzerinde 20 adet roket bataryası taşıyor. 

İsrail erken seçimlerinde oylar nereye gidiyor 

Öte yandan, İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak erken seçimler yaklaşırken, Fransa'da yaşanan terör saldırıları sonrası Başbakan Netanyahu'nun başında bulunduğu sağcı Likud oylarının, yapılan kamuoyu araştırmalarında yatay bir seyir izlediği görülüyor.

Buna karşılık halen hükümette ekonomi bakanı olarak görev yapan, Yahudi Evi Partisi lideri aşırı sağcı Naftali Benet'in oylarında ciddi bir artış olduğu gözleniyor. 120 sandalyeli meclise geçen seçimde 10 sandalye ile giren Bennet'in, yarın seçim olması halinde, 17 sandalye ile tekrar gireceği tahmin ediliyor. Yine halen dışişleri bakanı olarak görev yapan, bir başka aşırı sağcı Avigdor Liberman'ın İsrail Evimiz Partisi'nin ise 10 sandalye ile temsil edildiği meclise, 8-9 sandalye ile tekrar döneceği tahmininde bulunuluyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Izak Herzog ve eski adalet bakanı Tzipi Livni'nin Hatunah Partisi ile blok oluşturarak seçimlere ortak liste ile girme kararı alan siyonist blokun oylarının, 22 ila 24 sandalye arasında temsil edilmesi bekleniyor.

Ancak Herzog'un seçimlerden sonra hükümeti kurma yetkisini alsa bile hükümet kurmak için gereken 61 sandalyeye ulaşmak için sağ partilerden en az 2'si ile koalisyon ortaklığı yapması ihtimali bulunuyor.

Herzog'un hükümeti kurması halinde, Netanyahu'nun başında olduğu Likud ile kesin olarak bir hükümet kurmayı düşünmediği belirtiliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.