İsrail askerleri Filistinlilere saldırdı

İsrail askerleri Filistinlilere saldırdı

Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişinin yasaklanmasını protesto eden Filistinliler’e müdahale eden İsrail askerleri, AA muhabirlerinin de bulunduğu bazı gazetecileri tartakladı.

Bazı Filistinliler, İsrail askerlerine taş atarak karşı koymaya çalıştı. Askerlerin müdahalesi sonucu, çoğunluğu kadın olmak üzere 20’den fazla kişi yaralandı.
 
İsrail askerleri, aralarında AA muhabirlerinin de bulunduğu bazı gazetecileri tartakladı.
 
Olay yerinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Abdulazim Salhab, “Mescid-i Aksa içinde eğitim gören bütün öğrencileri içeri sokmadılar. Aksa görevlileri dahil kimseyi içeriye almadılar. Aksa'da saat 6 buçuktan beri plastik mermi ve ses bombasıyla müdahalede bulundular. Aksa sadece Filistinlilerin değil, bütün Müslümanların. Bu Aksa'yı korumak bütün Müslümanların görevi” dedi.
 
Öte yandan, sabah saatlerinde İsrail polisinin Mescid-i Aksa’nın avlusuna ses bombası ile göz yaşartıcı gaz kullanarak baskın düzenlemesinin ardından, Filistinliler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşanmıştı.
 
Likud Partisi'ne bağlı Manhigut Yehudit (Yahudi Liderliği Hareketi) lideri ve İsrail Meclisi (Knesset) Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin'in de aralarında bulunduğu bazı İsrailler, polis güçlerinin koruması altında sabah saatlerinden itibaren gerginliğin yaşandığı Mescid-i Aksa’nın avlusuna girmişti.
 
Yahudilerin bu hafta kutladığı “Sukot” bayramı dolayısıyla, Mescid- Aksa’ya yönelik ihlallerİ sürüyor.
 
Sözlükte “çardaklar” anlamına gelen "Sukot" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor. Çarşamba günü başlayan ve 9 gün sürecek olan Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudiler, şehrin sokaklarına çardak kurdu.
 
Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Emeviler döneminde inşa edilen Kubbetu's Sahra camisinin yanısıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.
 
Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler külliye alanı altında kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.