İsrail ablukası hayvanları da vuruyor

İsrail ablukası hayvanları da vuruyor

İsrail ablukası, bölgedeki hayvancılığı olumsuz yönde etkilerken, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve sektörleri de zor durumda bırakıyor.

Gazze'de hayvancılık yapan Mahmud en-Nadi, ablukanın sektöre büyük darbe vurduğunu, ekonomik daralmanın yanı sıra veterinerlik hizmetlerinde de ciddi sorunlar yaşandığını anlattı.

İsrail'in ablukası nedeniyle ilaç ve bu alandaki ekipmanların bölgeye girişinin engellendiğini aktaran Nadi, "Onlarca büyükbaş hayvanım, ilaç yetersizliği sebebiyle gözlerimin önünde telef oldu" dedi.

Geçen yıl bu nedenle yaklaşık 30 bin dolar maddi zarara uğradığını dile getiren Nadi, "Tarım Bakanlığı'na başvurduğumuzda, 'bölgeye ilaç girişi yapılamadığı için yeterli ilaç yok' cevabını alıyoruz. Yapılması gereken aşının düzenli vurulmaması nedeniyle son 2 ayda 3 ineğim telef oldu" diye konuştu.

Laboratuvarlarda malzeme sıkıntısı

Gazze'deki Filistin hükümeti Tarım Bakanlığı Veterinerlik Hizmetleri Genel Müdürü Zekeriya el-Kefarine de ablukanın neden olduğu malzeme sıkıntısını anlatarak, "Ambargo nedeniyle Gazze'deki veteriner fakültelerindeki laboratuvar ve kliniklerde altyapı yetersizliği nedeniyle yeterli çalışmalar yapılamıyor. Bölgede hizmet veren veteriner hekim sayısı ise yalnızca 14" dedi.

Mısır'ın Refah Sınır Kapısını kapatmasının ardından diğer sektörlerde olduğu gibi hayvancılıkta da yaşanan sıkıntının arttığını vurgulayan Kefarine, şunları kaydetti:

"Gazze ve Han Yunus'ta geçen hafta Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla finanse ettiği 2 veteriner kliniğinin açılışı yapıldı. Ancak Mısır ile Gazze arasındaki tüneller ve Refah kapısının kapatılması sebebiyle kliniklerde büyük altyapı eksikliği var."

İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle zor günler geçiren Gazzeliler, birçok ihtiyacın karşılandığı tüneller ve dünyaya açılan tek sınır kapısı Refah'ın da Mısır'daki askeri darbenin ardından kapatılması nedeniyle başta akaryakıt olmak üzere çok sayıda temel ihtiyacını karşılayamıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.