İsrail 1 ayda bin 4 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail 1 ayda bin 4 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusunun 1 ay içerisinde bin 4 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran'da Gush Etzion yerleşim biriminde 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasından bu yana İsrail'in, Batı Şeria ve Kudüs başta olmak üzere çok sayıda kentte bin 4 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.
 
Açıklamada, "Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk başta olmak üzere parlamentodan 12 milletvekili gözaltına alındı. 2011 yılında yapılan 'esir takası anlaşması'yla serbest bırakılan 60 esir tekrar tutuklandı" denildi.
 
İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.
 
Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Duveyk, milletvekilleri ve Hamas üyelerinin de olduğu birçok kişiyi gözaltına almıştı.
 
Kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Gerginliğin tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.
 
Esir takası anlaşması
 
İsrail yönetimi, Ekim 2011'de Hamas ile "esir takası anlaşması" imzalamıştı. Mısır hükümetinin arabuluculuğunda yapılan anlaşmada, Hamas'ın elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında İsrail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli serbest bırakılmıştı. İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonlarıyla Şalit karşılığında serbest bırakılan bin 27 Filistinliden 60'ı yeniden tutuklanmış oldu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.