Isparta gülünde tehlike çanları

Isparta gülünde tehlike çanları

Isparta Gülü İhtisas Komisyonu tarafından hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Komisyon Başkanı Prof. Dr. Karlı, "Isparta'daki gül bahçeleri gittikçe yaşlanıyor. Bulgaristan sürekli yeni teşviklerle ön plana çıkıyor. Önlem alınmazsa gül sektöründe ciddi sıkıntılar olacak" dedi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı ve Isparta Gülü İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Bahri Karlı, gül üretim alanı ve yatırımları konusunda Bulgaristan'ın Türkiye'yi geçtiğini, önlem alınıp gerekli teşvik uygulamalarının yapılmaması durumunda Isparta'nın gül ve gül yağı üretiminde dünyadaki liderliğinin tehlikede olduğunu bildirdi. Akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan Isparta Gülü İhtisas Komisyonu, 6 aylık çalışma sonunda hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. SDÜ Konukevi'nde yapılan basın toplantısına komisyon üyelerinin yanı sıra SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve rektör yardımcıları da katıldı.
 
'TÜRKİYE'NİN PAYI AZALIYOR'
 
Raporla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Karlı, dünya yağ gülü üretiminin yüzde 90'lık kısmının Türkiye ve Bulgaristan tarafından karşılandığını söyledi. İki ülke arasındaki rekabette Türkiye'nin payının giderek azaldığını ifade eden Karlı, "Gülün, Türkiye'de 22 bin dekar olan ekim alanı Bulgaristan'daki ciddi oranda artmış ve 40 bin dekara ulaşmış. Ayrıca Isparta'daki gül bahçeleri gittikçe yaşlanıyor ve verimi düşüyor. Bulgaristan sürekli yeni yatırım ve teşviklerle ön plana çıkıyor. Önlem alınmazsa gül sektöründe ciddi sıkıntılar söz konusu olacak" dedi.
 
'STRATEJİK ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALI'
 
Uzaktan algılama ve haritalama teknikleri gibi modern teknik ve teknolojiyi kullanılarak dikim alanları, bahçe yaşı, ürün gelişimi ve rekolte tahmini yapılması gerektiğini dile getiren Karlı, gül üretiminde yaşanan sorun ve çözüm önerileri konusunda şunları söyledi: "Parfüm ve kozmetik sanayisinin gelişmesini sağlayacak Gül Vadisi Projesi hayata geçirilmelidir. Sektörde üretim projeksiyonlarının olmaması sebebiyle her 10 yılda bir kriz görülüyor. Bu sebeple Isparta gülü için stratejik üretim planlaması yapılmalıdır. Dünya uçucu yağ pazarındaki büyüme oranı esas alınarak gül üretim alanlarını artırma ve gençleştirme programı oluşturulmalıdır."
 
ÜNİVERSİTE REHBERLİK YAPIYOR
 
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, gelecek vizyonu ve neler yapılması gerektiği konusunda üniversitenin, sektör çalışanlarına ve müteşebbislere rehberlik yaptığını söyledi. Isparta Gülü İhtisas Komisyonu'nun da bu doğrultuda sorunların tespitini ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladığını anlatan İbicioğlu, Isparta gülünün masaya yatırıldığı raporun ilgili paydaşlarla paylaşılacağını kaydetti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.