İspark Otoparklarında Yoğunluk

İspark Otoparklarında Yoğunluk

Günde yaklaşık 100 bin kişiye hizmet veren İSPARK, İstanbul’un otopark verilerini tespit etti. İSPARK otopark alanlarında en fazla yoğunluğun yaşandığı ilçe Fatih oldu.

3.5 milyona yakın aracın bulunduğu kentte iş hacmine bağlı olarak yaşanan yoğunluk otoparklarda da artış gösteriyor. Sürücülerin artık trafikte önceliği otopark. Trafikten ve gereksiz dolaşmaktan trafik stresi yaşayan sürücüler bir ana önce otopark yeri bularak araçlarını park etmek istiyorlar. İstanbul’un en yoğun ilçelerinde yaşanan araç yoğunluğu ve otopark alanlarının yetersiz olması istatistiki veriler ışığına tespit ediliyor.

İSPARK ilgili birimlerle koordinasyonu sağlayarak günlük araç giriş-çıkış oralarını ve otopark kapasitesini tespit ederek sürücülerin sıkıntısına çözüm üretmek amacıyla yeni otopark alanları planlıyor.

İSTANBUL’UN EN YOĞUN İLÇESİ FATİH

2014 yılı ocak-ekim aylarını baz alan otopark yoğunluğu istatistiki verileri çıkartıldı. İSPARK otopark alanlarında İstanbul genelinde yoğunluk ve doluluk yaşanıyor. İSPARK otoparklarını kullanan sürücüler, Fatih’te bir yıla yaklaşan sürede 4 milyon işlem gerçekleştirdi. Aylık verilere bakıldığında 350 bin ile 400 bin arasında işlemin yapıldığı ilçede İSPARK’ın 11 bin 300 araçlık otopark kapasitesi bulunuyor. Sadece İSPARK verilerini bakıldığında Fatih ilçesine ayda 400 bine yakın araç giriyor. Bunların otoparkları kullanan araçlar olduğunu düşünürsek kısa zamanlı parklanan araçlarla birlikte bu rakam iki katına çıkıyor.

KADIKÖY İKİNCİ SIRADA

Günlük ve aylık parklanma detaylarına bakıldığında otopark alanlarının yoğun olduğu yerlerden biri de Kadıköy. İş hayatının hızlı temposunun yaşandığı ve Avrupa yakasına ulaşımda transfer noktalarının bulunduğu Kadıköy’de İSPARK 10 aylık sürede 3.5 milyon parklanma işlemi gerçekleştirdi. Sürücüler özellikle İDO Marmaray ve Metro istasyonlarına yakın otoparkları yoğun olarak tercih etti.

İSPARK personelinin otoparka parklanan araçların işlemini gerçekleştirdiği el terminalleriyle elde edilen veriler Fatih, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar, Üsküdar ve Ümraniye’de yoğunluğun daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Bu verilere göre araç parklanmasının en yoğun olduğu saatler 9 ile 10 arasında gözükürken; gün bazında araç parklanma sürelerine bakıldığında Avrupa yakasındaki otoparklar haftanın her gününde yoğunluk yaşıyor.

Araştırmada otoparklarda kalma süresi ve devinime bakıldığında ise hareketlilik oranının Eminönü’nde daha fazla olduğu görülürken, araçların en uzun süre park yaptığı nokta ise Fatih olarak tespit edildi.

100 BİN ARAÇLIK OTOPARK YAPILACAK

İSPARK, İstanbul’da toplam 85 bin araçlık otopark kapasitesiyle, İstanbul’daki 300 bin araçlık mevcut otopark kapasitesinin yaklaşık yüzde 30’unu işleten en büyük otopark şirketi. Türkiye’de sektörün öncü kuruluşu olarak çalışmalarını devam ettiriyor. Birçok il ve ilçede İSPARK modeli uygulanıyor. Özellikle Büyükşehir Belediyeleri’nde otopark sistemlerini kuracak ve işletecek iştirakler kuruluyor.

İSPARK, bu veriler ışığında mevcut otopark kapasitesinin parklanma isteğine yetersiz kalması nedeniyle İstanbul’un otopark master planını hazırladı. Anadolu ve Avrupa yakasında yapılan çalışmalarla kentin otopark haritası çıkartıldı. İstanbul’a 100 bin araçlık otopark yapılarak özelliklede Apartpark gibi sistemlerle otopark sıkıntısına çözüm hedefleniyor.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.