İspanyol sanatçılar da İsrail'e karşı tepkili

İspanyol sanatçılar da İsrail'e karşı tepkili

İspanyol aydınlar Avrupa Birliği'ni İsrail'i kınamaya çağırdı

İspanya kültür ve sanat çevrelerinin önde gelen isimleri, İsrail’in Gazze operasyonunu kınadı. Oscar ödüllü oyuncular Penelope Cruz ve Javier Bardem ile yönetmen Pedro Almodovar’ın öncülüğünde pek çok yazar, yönetmen ve oyuncu, İsrail’in saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirdi.
 
ABLUKA ARTIK KALKSIN
 
İspanyalı sanatçı ve aydınlar, dün yayımladıkları açık mektupla dünyayı Filistin konusunda duyarlı olmaya çağırdı. İsrail ordusunun vakit kaybetmeden ateşkes ilan etmesi gerektiğini vurgulayan sanatçılar, Avrupa Birliği’ni de İsrail’i kınamaya çağırdı. Uluslararası kamuoyunun Filistin sözkonusu olduğunda sessiz kalmasını da eleştiren sanatçılar, Gazze Şeridi’nin İsrail ablukasından kurtarılması gerektiğini söyledi.
 
Açık mektupta, “Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karadan, sudan ve havadan yapılan bombardımanın kınanması” gerektiği dile getiriliyor. Bölgenin 10 yılı aşkın bir süredir abluka altında olduğunu söyleyen mektup, “Karadan, denizden ve havadan kuşatılmış hâlde olan Gazze, bugünlerde dehşet içinde günlerden geçiyor. Filistinlilerin evleri imha ediliyor; bu insanlara su, elektrik verilmiyor; hastanelerine, okullarına, tarlalarına serbestçe gitmeleri engelleniyor ve uluslararası kamuoyu, bu konuda hiçbir şey yapmıyor” ifadeleri yer alıyor. Mektupta ayrıca İsrail’in “67’de belirlenen sınırlara geri dönmesi gerekirken, günbegün Filistin topraklarını işgal edip ilerlediği” de vurgulandı. İsrail ve Filistin’in nihai barışa ulaşabilmesi için İsrail’in saldırgan tavrından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan sanatçılar, AB’yi gerekli önlemleri almaya çağırdı.
 
TEPKİLER DE BÜYÜK OLACAK
 
Penelope Cruz, Javier Bardem ve Pedro Almodovar’ın öncülük ettiği mektuba imza atan isimler arasında yönetmenler Montxo Armendariz ile Benito Zambrano, oyuncular Lola Herrera, Eduardo Noriega ve Rosa Maria Sarda ile müzisyenler Amaral ve Nacho Campillo da bulunuyor.
 
Filistin konusunda bugüne dek sesini yükselten bütün ünlülerin “anti- Semitist” olmakla suçlandığı göz önüne alındığında, mektuba imza atan sanatçıların uluslararası kamuoyunda sert tepkilerle karşılaşması bekleniyor.
 
Taraf

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.