İspanya'da Ebola vakasının yankıları sürüyor

İspanya'da Ebola vakasının yankıları sürüyor

İspanya'nın başkenti Madrid'de ortaya çıkan, Afrika kıtası dışındaki ilk Ebola virüsü bulaşma vakasının yankıları devam ediyor.

Madrid Savcılığı, kadın hemşireye Ebola virüsü bulaşma vakasında suç unsuru olup olmadığı araştırmak için soruşturma açtı. 
 
Savcılığın, Sierra Leone'den Madrid'deki Carlos III hastanesine 22 Eylül'de getirilen ve kısa bir süre sonra hayatını kaybeden İspanyol misyoner Manuel Garcia Viejo'dan Ebola virüsünü kaptığı tahmin edilen kadın hemşire vakasında ihmal ve ya suç teşkil eden bir şey olup olmadığına bakacağı, soruşturma sonunda gerekli görmesi halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulanabileceği belirtildi.
 
Bu arada Madrid'deki Ebola vakası bugün İspanyol Meclisi'nin de ana gündemi oldu.
 
Muhalefetteki siyasi partiler, hükümeti "tedbirsizlik", Sağlık Bakanı Ana Mato'yu da "kötü yönetimle" suçladı.
 
Başbakan Mariano Rajoy, yöneltilen sorulara, "Şu anda dikkatli olmak ama aynı zamanda sakin olmak gerekir. Öncelik, hastaya iyi bakım ve olası şüpheleri tespit edip, gözetim altında tutmaktır. Kamuoyuna tam şeffaklıkta bilgi verilecektir. İspanya'da sağlık sektörü dünyanın en iyilerinden biri. Prestijli doktorlara sahibiz. Bırakın rahat çalışsınlar" şeklinde cevap verdi.
 
Olay nedeniyle istifası istenen Sağlık Bakanı Ana Mato da Ebola hastası iki İspanyol misyonerin Afrika'dan Madrid'e getirilmesinde Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği protokolün tamamen uygulandığını söyledi. Mato, İspanya'nın şu andaki Ebola vakasıyla mücadele etmek için "mükemmel" bir şekilde hazırlanan en iyi profesyonellere sahip olduğunu, yeni vakaların önlenmesi için tüm önlemlerin alındığını savundu.
 
Eldivene güvenerek hastanın yüzüne dokunmuş 
 
Öte yandan Madrid'de mevcut durumda Ebola virüsü taşıyan kadın hemşire dışında şüpheli vaka olarak hemşirenin direkt temasta olduğu kocası, Nijerya'dan gelen İspanyol bir mühendis ve 3 sağlık personeli de özel gözetim altında tutuluyor.
 
İspanya'da Ebola virüsüne rastlanan tek hastanın sağlık durumunun normal seyirinde devam ettiğini söyleyen Carlos III hastanesi iç hastalıklar bölüm başkanı doktor German Ramirez, gözetim altındaki diğer 5 kişiye bu zamana kadar yapılan analizlerde de negatif sonuç alındığını bildirildi.
 
Basın toplantısı düzenleyen doktor Ramirez ayrıca Ebola hastası hemşire ile konuştuklarında kendilerine, üzerindeki özel koruma elbisesini çıkardığı zamanlardan birinde elinde eldiven olmasına güvenerek misyoner Garcia Viejo'nun yüzüne dokunduğunu anlattığını aktardı.
 
Doktor Ramirez, net bir bilgi olmamasına rağmen kadın hemşireye Ebola virüsünün bu sırada bulaşmış olabileceği ihtimalinin bulunduğunu kaydetti.
 
Ebola için acil toplantı
 
Ebola vakasıyla ilgili son olarak, AB üyesi 28 ülkenin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün temsilcileri bugün acil olarak toplandı.
 
AB Komisyonu Sağlık Güvenliği Komitesi'nin öne alınan haftalık toplantısında, İspanya'nın Ebola vakasıyla ilgili yürüttüğü araştırmanın sonuçlanmasından sonra Ebola ile ilgili güvenlik protokolünün yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.