Ispanaktan kalp dokusu üretildi

Ispanaktan kalp dokusu üretildi

Amerikalı bilim insanları, kalp başta olmak üzere hasar görmüş organları tedavi etmek için ıspanak iskeletinin kullanılabileceğini kanıtlayan bir buluşa imza attılar. Bu buluş eğer hayata geçerse, kalp krizi geçiren ve organ nakli bekleyen hastalara...

National Geographic'in haberine göre, bu ay yayınlanan ünlü biyokimya dergisi “Biyomaterials”'de yayınlanan makalede doku mühendislerinin, kas yapılarını yenileyecek yöntemler ararken önemli olanın küçük ve hassas damarları büyütmek olduğunu ve doku yenilenmesi için hasta olan bölgedeki hücrelerin kendini yenilemesi gerektiğini belirttiler.

Bu çerçevede Massachusetts'teki Worcester Politeknik Enstitüsü'ndeki bilim insanları, ıspanak yaprağında insan kalp dokusunu
canlı tutmayı başararak çok önemli bir buluşa imza attılar.

Damar örneği olarak ıspanak yaprağını baz alan bilim insanları, bu yaprağın içerisinde yerleştirilen insan kan hücreleri ıspanağa uyum sağladığını gördüler. İskeletinin orta kısmında bol miktarda küçük damar bulunması sebebiyle tercih edilen ıspanak, enjekte edilen kan hücreleri sonucunda onları bünyesinde kabul etmesiyle birlikte kalbe benzer bir yapıya dönüştü.

Kalp krizi geçiren ya da kalp damarlarına müdahale edilmesi gereken kişilerin dokularını yenilemek için tercih edilen bu tedavi biçiminde ıspanak iskeletinde ölmeden canlı kalabilen kan dokusu, ıspanağın iskeletinden alınıp kalbe enjekte edildiğinde, kalbe yepyeni bir hücre enjekte edilmiş olacak ve tedavide büyük aşama kaydedilecek.

Worcester Politeknik Enstitüsü'nde biyomedikal mühendisliği profesörü Glenn Gaudette, aynı sistemin diğer organlar için de kullanılabileceğini belirterek sağlık problemlerini çiftçilerin binlerce yıldır topladığı bitkilerle çözülebileceğini belirtti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.