TRT Ramazan’da ‘Aziz Mahmut Hüdayi’yi Anlatacak

TRT1, Ramazan aylarında manevi dünyamızda gönüllere taht kurmuş olan İslam büyüklerinin hayatlarını dizi haline getirmeye devam ediyor.

Aşkın Yolculuğu serisi halinde ilk olarak Yunus Emre ile başlayan yolculuğa, Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bayram-ı Veli ile devam eden TRT1, bu yıl da iyi bir tercih yaparak Bursa Kadısı iken kadılılığı bırakarak bir tekkede derviş olmayı tercih eden Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerinin hayatını dizi haline getirmeye başladı. Dizi, bu ramazan ayında izleyicileriyle buluşacak.

TRT1’in bu yıl ki tercihi de tam yerinde bir karar olmuş. Çünkü Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerini bilen bilir büyük bir evliyadır. Üsküdar’da bulunan kabri, büyük ilgi görmektedir. Bu büyük velinin, bir de yolunda gidenler için (hatta kabrine gelip bir Fatiha okuyanları da bu duaya dahil etmiştir) özel bir duası vardır.

Hüdayi hazretleri, Bursa Kadılığını bırakarak Üftade hazretlerine talebe olup nefsini terbiye için kadılık kaftanıyla sokaklarda ciğer satmış, bir gönül insanıdır.

Şöyle ki dergâhta kendisine temizlik görevi verilir. Temizlik yaptığı bir esnada davul sesleri işitir. Kulak kabarttığında kendi yerine tayin edilen yeni Kadı’nın geldiğini ve halkın onu karşılamaya çıktığını anlar. Bir anlık dalgınlıkla:

- Biçare Mahmut! Sen böyle bir mesleği bıraktın, şimdi abdesthanelerde temizlik yapıyorsun, diye söylenir. Fakat hemen kendini toplar:

- Mahmut, sen hocana nefsini ayaklar altına alacağına dair söz vermiştin, der ve nefsine haddini bildirmek niyetiyle elindeki süpürgeyi bırakır. Taşları sakalıyla süpürmeye başlar. Tam o esnada şeyhi Üftade Hazretleri kapıda belirir:

- Evladım, sakal öyle şeyler için değildir. Sana bu işi vermekteki maksadımız seni nefsinin elinden kurtarmak, önemli bir merhaleyi aştırmaktı. Sen bunda muvaffak oldun.

Böylelikle mertebelere yükselerek geçici makam olan "kadılığı" bırakmış, ama "sultanlık" kazanmıştır.

Üsküdar’a giderseniz mübareğin türbesine uğrayarak dua etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü türbesine uğrayanlar için özel bir duası var mübareğin. Haydi o duayla yazımızı noktalayalım.

"Yâ Rabbî! Kıyamete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip ruhumuza Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize mensup olanlar, ahir ömürlerinde fakirlik görmesinler; imanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!"

Sağlıcakla kalın.

425541721-1011272520366033-5745750975385344936-n.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.