İşler, Kosova'da bir çok açılış yaptı

İşler, Kosova'da bir çok açılış yaptı

Sultan Murad Hüdavendigar Türbesini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, TİKA tarafından gerçekleştirilen bazı projelerin açılış programlarına katıldı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova’daki temasları kapsamında, Prizren kenti yakınlarındaki Reçane köyündeki Meto Bayraktari İlköğretim Okulu’nun ek binasının açılışına katıldı.

Şar Dağı’nın eteklerinde, nüfusunun büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu köydeki okulun Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapılan ek binasının açılışı dolayısıyla düzenlen törende konuşan İşler, Balkan coğrafyasında zaman zaman açılışlar yaptıklarını ancak bunların içerisinde en önemli olanların okullar olduğunu ifade etti.
TİKA’nın bu coğrafyada ata yadigarı eserleri restore ettiğini hatırlatan İşler, “Aynı zamanda buradaki kardeşlerimize sağlık alanında olsun, eğitim alanında olsun, tarım alanında olsun, gerekli desteği de veriyoruz” diye konuştu.

Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya ise TİKA tarafından inşa edilen binanın, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inandığını ifade etti.

PİZREN ÜNİVERSİTESİ’NDE TÖREN

İşler daha sonra, Prizren kentine gelerek TİKA’nın katkılarıyla yaptırılan Prizren Üniversitesi bünyesindeki amfi salonunun açılış törenine katıldı.

İşler, buradaki konuşmada, Kosova’nın, bağımsızlığın ilanından bu yana geçen 6 yıl süre içerisinde birçok önemli başarıya imza atarak parlak geleceğine emin adımlarla ilerlediğini gösterdiğini belirterek, “Bizler, Türkiye olarak, Kosova’nın başarıları ile gurur duyuyoruz, güzel bir gelecek yaratma çabalarını da destekliyoruz” dedi.

“Bu coğrafyada geçmişte acılar yaşandı” diyen İşler, Türkiye olarak bu acıları dindirmek için burada olduklarını, bu coğrafyaya yapmış oldukları hizmetlerde herhangi bir ayrım gözetmediklerini ifade etti.

Törene, Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da katıldı.

SİNAN PAŞA CAMİİ ÇEVRE DÜZENLEMESİ PROJESİ

Başbakan Yardımcısı İşler daha sonra, Prizren şehir merkezindeki Sinan Paşa Camisi’nin TİKA tarafından yaptırılan çevre düzenlemesinin açılış programına katıldı.

Türkçe ve Arnavutça ilahilerin okunması ile başlayan törene, Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Naim Terneva ile Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar da katıldı.

İşler, törendeki konuşmasında, Sinan Paşa Camisi’nin Kosova’daki en önemli ecdad yadigarı eserlerden biri olduğunu belirterek, tadilatı TİKA tarafından tamamlandıktan sonra, dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla 31  Temmuz 2013 tarihinde açılan Sinan Paşa Camisi’nin, bugünkü çevre düzenlemesi ile tamamlandığını kaydetti.

Osmanlı’nın Bosna Valisi Sinan Paşa tarafından 1615 yılında yaptırılan caminin, Kosova ile asırlar öncesine dayanan dostluk ve kardeşlik bağlarının göstergesi olarak günümüze taşındığını belirten İşler, şunları söyledi:

“Rabbim, birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Aramızdaki sevgiyi daima arttırsın. Dostluk ver kardeşliğimiz ebedi olsun. Bu eserler ayakta kaldıkça, bu minareler burada var oldukça bizim dostluk ve kardeşliğimiz ilelebet devam edecektir.”

İŞLER, KOSOVA TÜRK TEMSİL HEYET BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ

İşler, Prizren’deki temasları kapsamında, Sultan Murat Kışlası’na gelerek, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığını ziyaret etti.

Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Zorlu Topaloğlu ile görüşen İşler’e, kısa bir brifing verildi.

İşler’e ziyareti sırasında TBMM milletvekilleri Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Tülay Selamoğlu, Gülay Dalyan, Özcan Yeniçeri, TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da eşlik ediyor.

MURAT HÜDAVENDİGAR TÜRBESİNİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova’daki temasları kapsamında, başkent Priştine yakınlarında bulunan Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi’ni ziyaret etti.

İşler, Sultan Murad Hüdavendigar'ın Türbesi'ni ziyaretin ardından, Priştine’den gelen Türk asıllı ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik yaptığı konuşmada, asırları aşarak bugüne gelen Türkiye ile Kosova arasındaki kardeşlik köprüsünün başmimarı Sultan Murad Hüdavendigar’ın huzurunda bulunmaktan onur duyduğunu kaydetti.

“Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde, Balkanlar’da yaşanan acı olaylar, barış ve hoşgörü içerisinde birlikte yaşamanın ne denli önemli olduğunu tüm dünyaya göstermiştir'' diyen İşler, şunları kaydetti:

"Balkanlar’a barış, birlik ve beraberlik getirmek için gelen Sultan Murad’ın türbesi, tüm Balkanlar’da barışın simgesidir. Sultan Murad türbesinin muhafaza edilmesinde ve gelecek nesillere aktarılmasında başarılı çalışmaları ile katkı sağlayan TİKA ve yakın işbirliğinden ötürü Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerine ve ayrıca Meşhed-i Hüdavendigar Derneği'ne şükranlarımı sunuyorum.”

Kosovalı Türklerin Milli Günü’nü ve TBMM’nin kuruluşunun 94. Yıldönümünün birlikte kutlandığına işaret eden İşler, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün milletin istiklalinin yine milletin azim ve kararıyla sağlandığının vücud bulduğu gündür. Bugün aynı zamanda, milletin geleceğinin çocuklar olduğunun da ilan edildiği gündür. Bu vesileyle, çocuklarımızın bu güzel gününü kutluyorum, çocuklarımızın gelecekteki Türkiye’yi ve Kosova’yı daha güzel ve müreffeh yapacaklarına inanıyorum. Çocuklarımızın eğitiminde gösterdiği özverili çalışmalarından ve Kosova’daki Türk toplumunun bir çok önemli alanda temsil edilmesinde en önemli katkıyı sunan öğretmenlerimize de şükranlarımı sunuyorum.”
Türkiye olarak, Kosva’daki dindaş ve soydaşların her zaman yanında olduklarını ve olmaya da devam eedeceklerini kaydeden İşler, “Sizlerin acıları, bizlerin acılarıdır. Sizlerin mutluluğu, bizlerin mutluluğudur. İyi günde, kötü günde hep birlikte olacağız. Birlik ve beraberiğimizi koruyacağız” diye konuştu.

İşler ve beraberindekiler daha sonra, selamlık binası ve kültür ve tanıtım evini gezdi, ardından çocuklara hediye dağıttı.

İşler’e ziyareti sırasında TBMM milletvekilleri Musafa Kemal Şerbetçioğlu, Tülay Selamoğlu, Gülay Dalyan, Özcan Yeniçeri, TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da eşlik ediyor.

Dünya bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum