İslam'ın Afrika'da yayılışı başlı başına büyük bir mucizedir

İslam'ın Afrika'da yayılışı başlı başına büyük bir mucizedir

Afrika’da üç büyük düşmanla mücadelemizi sürekli pekiştirmemiz lazım. Cehalet, tefrika ve fakirlik

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gambiya Yüksek İslam Konseyi Başkanı Muhammet Lamin Touray ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Gambiyalı Müslüman âlimlerden oluşan heyeti makamında kabul eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım, bizi kardeş kılan bir inancın mensuplarıyız. Uzun yıllar aramıza engeller ve mesafeler girdi ancak bu yeni dönemde yeniden kardeşliğimizi pekiştirip eksiklerimizi gidermemiz gerekiyor” dedi.

Modern dünyanın dayattığı Afrika algısının yanlış bir algı olduğunu, Afrika’nın cehaletin, fakirliğin kıtası değil bilakis servetin, ilmin ve irfanın kıtası olduğunu kaydeden Görmez, Gambiyalı Müslümanları kabulünde yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Küresel dünya en büyük günahları Afrika'da işledi…”

Modern dünyanın dayattığı Afrika algısı doğru bir algı değildir. Onların dünyaya dayattıkları algıda olduğu gibi Afrika asla fakirliğin, cehaletin, yoksulluğun kıtası değildir. Bilakis Afrika servetin, zenginliğin, ilmin ve irfanın kıtasıdır. Afrika'yla ilgili oluşturulan algılar küresel güçlerin olgularından kaynaklanıyor. Küresel dünya, sömürgelerle açlık ve sefaletle en büyük günahları Afrika'da işledi.

“İslam dininin Afrika'ya gidişi ve yayılışı başlı başına büyük bir mucizedir…”

İslam dininin Afrika'ya gidişi ve yayılışı başlı başına büyük bir mucizedir. Bütün insanlığa verilecek dersler ve ibretlerle doludur. Allah Resul'ünün ve Müslümanların ilk Medine'si Afrika olmuştur, Habeş olmuştur. Afrika İslam Medeniyetinin çok müstesna özellikleri var. Bizim hala Afrika İslam Medeniyetinden öğreneceğimiz çok şey var. Ancak her halükarda bu yeni dönemde güçlü işbirlikleriyle 100 yıllık ihmal ve eksileri telafi etmemiz gerekiyor. 

“Ortadoğu coğrafyasını kuşatan yanlış düşüncelerin Afrika'ya ulaşmaması için daha dikkatli olmak gerekiyor…”

Afrika’da üç büyük düşmanla mücadelemizi sürekli pekiştirmemiz lazım. Cehalet, tefrika ve fakirlik. Gambiya'dan kardeşlerimizin bu üç büyük düşmanla mücadele ettiğini biliyorum. Son yıllarda bir konuda daha dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. Ortadoğu coğrafyasını kuşatan yanlış düşüncelerin Afrika'ya ulaşmaması için daha dikkatli olmak gerekiyor. Bunun üstesinden gelmenin yolu da ilim ve hikmettir. Güçlü ilmi, dini müesseseler ve güçlü âlimlerin varlığı bu anlamda çok önemlidir.

“15 Temmuz'da kendi ülkesine kötülük yapan bir hareket, iyilik görüntüsü altında sizin de ülkelerinize geldi, çocuklarınızı çaldı…”

Kötülük çeşitli kılıklara girerek ülkeleri coğrafyaları ifsat edebiliyor. Hem şeytanın hem kötülüğün insanları, ülkeleri ve toplumları kandırmak için başvurduğu en kötü yol iyilik görüntüsü altında gelmesidir. Bütün ifsat hareketleri ıslah adı altında gerçekleşmiştir. Türkiye'de 15 Temmuz'da kendi ülkesine kötülük yapan bir hareket, iyilik görüntüsü altında sizin de ülkelerinize geldi, çocuklarınızı çaldı. Bundan haberiniz olması gerekir. Bu hareketin uzun yıllar sonra uluslararası bir organizasyon olduğu bütün yönleriyle ortaya çıkmıştır. Bilhassa Afrika'da kardeşlerimizin bunlara izin vermemeleri gerekiyor.

Gambiya Yüksek İslam Konseyi Başkanı Touray ise kabulünden dolayı Başkan Görmez’e teşekkür ederek Gambiyalı Müslümanlardan selam getirdiğini kaydetti.

Türkiye ile Gambiya’nın güçlü ilişkileri olduğunu belirten konuk Başkan Touray, “Burada biz kendimizi misafir olarak görmüyoruz. Türkiye'nin Gambiya'ya farklı alanlarda çok yardımları oldu. Bundan dolayı Türk halkına çok teşekkür ediyoruz. Bu ziyaret bizim için bir onurdur” dedi.

Türkiye’nin dünya Müslümanları için çok önemli olduğunu vurgulayan Toruray, “Müslümanların Türkiye'den öğreneceği çok şey var. Osmanlı döneminden beri Türkiye, Müslümanlar için çok önemli işler yaptılar. Biz de buraya gelip sizden öğrenmek istiyoruz. Deneyimlerinizden faydalanmak ve Gambiya'da uygulamak için sizlerin tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz”

“Gambiyalı Müslümanlar olarak 15 Temmuz gecesi çok endişelendik ancak Allah’a şükürler olsun tuzaklar boşa çıktı…”

Türkiye’nin 15 Temmuz olayını yaşamasından dolayı duydukları üzüntü ve endişeyi de dile getiren konuk Başkan Touray, “15 Temmuz olayına çok üzüldük. Biz Türkiye’yi İslam’ın bir kalesi olarak görüyoruz. 15 Temmuz gecesi çok endişelendik ve üzüldük. Ama sonrasında tuzaklar bozulduğu için Allah'a şükrettik. İslam’ı küçük parçalara ayırarak bizi bölmeye çalıştılar. Biz ümmetiz. Buna izin vermemeliyiz” diye konuştu. 
Din hizmetleri, din eğitimi ve dini yayınlar gibi çeşitli konularda yardım talebinde bulunan Touray’a Başkan Görmez, din hizmetleri, din eğitimi, dini yayınlar, Gambiyalı öğrencilerin Türkiye’de eğitimi gibi birçok alanda Gambiya’ya yardım sözü verdi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.